Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renässans för bilsemestern

Semester på fyra hjul har nått en ny glansperiod då många svenskar väljer husbil i stället för sommarstuga. Men det är en del att tänka på vid en bilsemester i Europa. Vi ger tipsen.

Ska du bege dig söderut i Europa med barn i bilen bör du planera färden, se till att ha övernattningarna bokade och kör mot bestämda mål. Men hur man än vänder och vrider på kartan så är det svårt att helt slippa tyska autobahn. Däremot går det numera att slippa båtresan och Stora Bältbron kan vara värd omvägen över danska Fyn.

För tidsschemats skull ska man veta att de tyska motorvägarna inte alls är så snabba som de en gång var. Kapaciteten räcker helt enkelt inte längre till.

Men bitvis, vid lågtrafik, kan hastigheterna å andra sidan vara mycket höga. Och där gäller det att ha backspeglarna rätt inställda och att ha lika mycket koll bakåt som framåt. Det finns alltid bilar som kommer ifatt dig snabbare än du räknat med och bilar längre fram som bromsar när du minst anar det.

I Tyskland blir sträckorna med fri fart allt färre, samtidigt som risken för att åka fast för fortkörning blir större. Och de tyska böterna är mycket mera kännbara än de svenska. Exempelvis kan för hög fart förbi ett vägarbete kosta dig ett stort antal tusenlappar.

Tyskarna är fortfarande rätt noga med nationalitetsbeteckningarna så se till att ha en S-skylt på bilen. Och det ska bara stå S, inte SE. Vill du vara anträffbar på telefon under färden så skaffa handsfree – något annat sätt att prata i mobilen är inte tillåtet utanför Sveriges gränser.

Autobahn är generellt sett mycket säkra. Dessutom erbjuds långt många fler möjligheter till rast och vila än vad de svenska vägarna gör. Utnyttja dem och kör inte för långa etapper.

Har man inga tider att passa är det betydligt trevligare att åka mindre vägar. Där är dessutom bensinen billigare än på de stora stationerna längs autobahn.

Passa också på att skaffa aktuella kartor på macken, med rätt vägnummer. De flesta vägkartor visar också var bensinstationer, matställen och rastplatser finns.

Även om det är lockande med god mat när man är på semester så är det lättlunch som gäller vid långa dagsetapper på vägarna. De flesta insomningsolyckor inträffar faktiskt just efter lunchen när magen tvingats arbeta mer än huvudet.

Och var försiktig med alkoholen under kvällen om resan ska fortsätta dagen därpå. De flesta EU-länder har sänkt promillegränserna och blivit mycket flitigare med nykterhetskontrollerna.