Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renar hejdar klimateffekter

En färsk avhandling från Umeå universitet visar att renar kan motverka effekterna av den globala uppvärmningen.

Ett varmare klimat bidrar till att nya växtarter får möjlighet att breda ut sig i miljöer där de i nuläget har svårt att överleva. Men det är inte alls säkert att högre temperaturer leder till att buskar och andra växter kommer att invadera våra kalfjäll. Det visar forskning som ekologen Elina Kaarlejärvi har genomfört.

I en färsk avhandling kommer hon fram till att större växtätare som renar kan motverka utbredningen av många nya växtarter på kalfjället. Elina Kaarlejärvi har som experiment planterat typiska låglandsväxter i fjällmiljö. Men växterna, bland annat rallarros, rödblära och kvanne åts upp av de renar som vistades i området.

Elina Kaarlejärvi drar slutsatsen att ett varmare klimat inte automatiskt leder till en ökad biomassa på karlfjället vilket står i motsats till tidigare prognoser. Anledningen är enligt hennes forskning att de vanliga fjällväxterna är små och att nya större växtarter blir förstahandsföda åt renarna. Dels för att de är lättare att upptäcka och dels för att de innehåller mer näring. På så sätt skyddar renarna den ursprungliga fjällvegetationen.

"Förändringar i fjällvegetationen beror mycket på antalet renar i området. Ett måttligt betande förhindrar migration av nya arter och minskar vegetationens tillväxt", konstaterar hon i ett pressmeddelande.