Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renägare tvingas i landsflykt?

Renägaren Toamma Dorra från samebyn Ruvhten sihjte kan tvingas i landsflykt.

Han har erbjudits plats med sina renar i Norge, efter en flerårig konflikt i samebyn. Det rapporterar Sameradion.

En konflikt som sträcker sig lång tid tillbaka har delat samebyn i två lägar. Efter förslag från samebyns styrelse, där en sida i konflikten har majoritet, har Länsstyrelsen beslutat att flera markägare, som tillhör den andra sidan i konflikten, drastiskt måste minska antalet renar. Från flera hundra till ett fåtal.

För Toamma Dorras del handlar det om att kvar max nio renar vilket innebär att han skulle få lägga ner sin rennäringsverksamhet.

Beslutet är överklagat och den rättsliga processen är inte avgjord, men enligt Sameradion ser det ut som att Toamma Dorra väljer att lämna landet med sina renar. Han har fått ett erbjudande från Merika Kroik Jonassen om plats i hennes driftenhet i Svahken sijte/Elgå sameby i på den norska sidan av gränsen.

Merika Kroik Jonassen säger till Sameradion att Dorra är en av fem ursprungsfamiljer med upparbetad betesrätt i Ruvhten Sijte, den sydligaste samebyn i Härjedalen

– Denna betesrätt är en stark bruksrätt som närmast är att sammanlikna med egendomsrätten, och en egendomsrätt kan inte voteras bort. Det är det som är det centrala och det är det som har skett i det här fallet, säger Merika Kroik Jonassen.

Sametinget har under lång tid försökt låsa konflikten i samebyn, tillsammans med länsstyrelsen, utan att komma någon vart. Enligt tidigare uppgifter handlar konflikten bland annat om att en grupp renägare inte deltagit i samebyns gemensamma åtaganden.

Sameradion har varit i kontakt med Toamma Dorra men han var upptagen med renskiljning och hade inte tid att kommentera saken.