Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rena snurren i rondellen

Visa hänsyn – och var du tänker svänga.
Då går rondellkörningen som en dans.
– Man är skyldig att blinka när man kör ut, säger trafikpolisen Ruben Börjesson.

Han är expert på rondellkörning, eller körning i cirkulationsplats som är den korrekta benämningen. Rondellen är den yta som finns i mitten av rondel. . . cirkulationsplatsen.

Innan man börjar snurra är det viktigt att ha klart för sig att cirkulationsplatsen inte är en korsning utan en alldeles egen gata. Det innebär att man alltid måste blinka åt höger när man lämnar den.

Däremot är man inte skyldig att blinka när man kör in i cirkulationsplatsen eftersom den är enkelriktad.

Anledningen till att trafikljusen i allt större utsträckning tagits bort är att man vill öka framkomligheten i trafiken. Om alla bilister förstod att de själva kan hjälpa till för att allt ska flyta bättre skulle mycket vara vunnet.

Där är användandet av blinkers a och o. Ändå struntar många i att visa sin avsikt.

– Man jobbar inte i team nu på samma sätt som man gjorde förr, det är mera individuellt. Om alla blinkar som de ska så ökar genomströmningen. Det är bra miljömässigt också för då behöver inte bilar stå och vänta i onödan, säger Ruben Börjesson.