Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ren njutning för alla gla'musikvänner

Luften dallrade i Hallen när Gla'musikfestivalen drog i gång på torsdagskvällen - av värme och av höga förväntningar. För många, många vänner av lättsam musik i trevligt sällskap är detta årets absoluta höjdpunkt.

Den 13:e Gla'musikfestivalen kunde inte ha börjat bättre än med invigningskonserten i en fullsatt Hallens kyrka. Ovikens spelmanslag inledde och Hallens kyrkokör följde efter med ett trevligt och varierat program. Därefter bad körledaren Jan-Erik Wahlén publiken att vända på sina psalmböcker, och vad hittade vi där om inte "Sommaren är kort". Och att sjunga en Tomas Ledin-dänga som allsång i kyrkan kändes alldeles rätt den här kvällen.

Hallen-Ovikens Lions överlämnade sitt kulturpris till Elisabeth och Arne Månsson, Arvesund, som jobbat i många år med att hjälpa behövande i Estland och Lettland.

Sen blev det dags för utdelning av årets Gl'amusikstipendium till Bengt-Eric Norlén, Oviken, presenterad som "Jämtlands Paganini" av konferencieren Pelle Söderberg.

Det är inte första gången Bengt-Eric Norlén blir belönad - 2011 fick han LT:s kulturpris för att bara nämna ett exempel. Nu som då tackade han för utmärkelsen med en bländande musikalisk uppvisning, denna gång i sällskap med gamle spelkompisen Olle Hemmingsson.

Bengt-Eric är en fullfjädrad estradör som avspänt och naturligt guidar sin publik på upptäcktsresan i musikens värld. Man känner sig fullständigt trygg i hans sällskap, det är bara att luta sig tillbaka och njuta av såväl folklåtar som klassiskt, jazz och tango.

Härlig att höra var "Jämtlandssången" så som den skulle ha låtit om Peterson-Berger skrivit den på andra ställen än just i Jämtland; som parisisk chanson, amerikansk blues och ungersk csárdás.

En fin avslutning blev Ovikens spelmanslags överraskning till Bengt-Eric. Spelmanslaget inbjöd honom att spela med i "Myltvalsen", hans första egna komposition som kom till på en hjortronmyr när han var 12 år gammal.

Efter invigningen var det bara att förflytta sig till festplatsen uppe i byn och fortsatta njuta. Av mat och dryck, musik och dans, och inte minst av den vidunderliga utsikten över den spegelblanka Storsjön.

Gla'musikfestivalen avslutas officiellt med dans till 01.00 på söndag morgon. Inofficiellt lär njutningen fortsätta betydligt längre.