Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religion i det moderna Jämtland

/
  • Lena Sundin tycker att arbetet med projektet
  • Från invigningen av meditationscentret i Bispgården. 
Foto: Lena Sundin
  • Frälsningsarmén
Foto: Lena Sundin
  • Anette Carlström föreläste om Omemess Blessing/Diksha.
Foto: Lena Sundin
  • Meditationscentret i Bispgården
Foto: Lena Sundin

Vems liv och berättelser är det som dominerar i våra arkiv? Jo, den vite medelklassmannens. Lena Sundin är en av dem som arbetar för att bryta den dominansen.

Annons

Lena Sundin är etnolog och arbetar sedan åtta år tillbaka på Jamtli. Hon har bland annat jobbat med ett projekt som kallats "Religiösa uttryck i det moderna samhället", där hon har tittat på företeelser och samlat berättelser som är kopplade till tro och religion.

Religionsutövningen i länet ser helt annorlunda ut i dag än den gjorde förr.

– Många säger att vi har blivit så sekulariserade. Och det stämmer ju i den meningen att det inte är så många som går till den kristna svenska kyrkan längre. Men jag tror att människor söker minst lika mycket och har lika stort behov av tro och andlighet nu som då, säger Lena Sundin.

Mycket av den religiösa verksamheten i dag är inte så synlig för omvärlden. Och det är inte den vite medelklassjämten som bygger ett buddhistiskt meditationscentrum i Bispgården eller startar en islamsk församling i Östersund. Eller söker sig till new age-rörelser och gamla indiska religioner för att få svar på sina existentiella frågor.

– Det jag brinner för är att utöka beståndet i arkiven, att människor som inte finns i där i dag ska komma dit, säger Lena Sundin.

Hon har mötts av stor öppenhet och känt sig välkommen överallt där hon varit:

– Alla vill bli sedda och få känna att de är en del av vår gemensamma historia.

Att dokumentera all religiös aktivitet som pågår och pågått i länet under det som vi kallar vår samtid vore förstås en total omöjlighet. Det får bli nerslag här och där, ett litet urval:

– Man måste lära sig att välja bort i det här jobbet, säger Lena Sundin.

Varje dokumentation hon gör föregås av ett omfattande förarbete.

– Jag måste förstås läsa in mig på den aktuella religionen. Samtidigt gäller det att inte låsa sig vid vissa förkunskaper utan vara öppen och lyhörd för det man ser och hör.

Lena tar med sig ett antal frågor som hon vill få svar på och som tekniska hjälpmedel använder hon kamera och ett avancerat usb-minne för ljudupptagning. Sedan sammanställer hon den aktuella dokumentationen för arkivet. Men avsikten är också att allt ska göras tillgängligt för allmänheten i en lättillgänglig skrift.

– Det är en fråga om pengar. En etapp av projektet är precis avslutad och nu har vi sökt pengar till nästa etapp som just går ut på att sammanställa den här skriften, säger hon.

Det är länsstyrelsen som är finansiär och Lenas projekt har ingått i en större satsning som kallas "Det moderna samhällets kulturarv". En rubrik som rymmer allt från religion till dansbanor och mentalvårdsanstalter.

Mer läsning

Annons