Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Releasefest med Jämtlands egen toastmaster

/
  • Torbjörn Persson, eller P-Danjelsa som publiken känner honom, fastnade för reggaen för att det är så glatt. ”Det var tråkigt att sjunga pop. Jag vill att folk ska dansa och ha roligt”, säger han.  Foto: Henrik FlygareAlbumet ”Goffa” har multiinstrumentalisterna Johan Sundström och Robin Cochrane som medproducenter.
  • Vid sidan av artisteriet jobbar Torbjörn Persson som musiklärare på Kulturskolan.”Jag försöker lära mina elever att spela rytmiskt. Alla instrument är som pusselbitar som måste passa ihop.”
  • Sveriges första kvinnliga soloartist på reggaescenen Isabel ”Syster Sol” Sandblom gör P-Danjelsa sällskap i kväll. Hon släppte sitt debutalbum ”Dömd att bli bedömd” i slutet av februari. Tidigare var Syster Sol sångerska i reggaebandet Livelihood.  Foto: Pressbild

Reggae på jämtländska. P-Danjelsa toastar på den dialekt han växte upp med och tycker att allt blir mycket roligare om man blandar kontraster. På nya skivan ”Goffa” möts soliga Jamaica och iskalla Jämtland.

Annons

Och kanske är det inte så långt från Karibien till Östersund som man kan tro. Ofta hittar man flera gemensamma nämnare när man börjar utforska olika kulturer. Momma är mamma i Jamaica och mormor i Jämtland, förklarar P-Danjelsa, eller Torbjörn Persson, som han egentligen heter.

Det går inte att ta miste på att han fascineras mycket av olika språk, dialekter och ord.

– Reggaen är den enda musikstilen där alla artister använder sina dialekter till max. Kapten Röd har sin göteborgska, Svenska Akademien skånskan och det hörs tydligt att Governor Andy är från Västerås, säger han, och fortsätter:

– Det är grymt viktigt att dialekterna bevaras eftersom de stärker vår identitet. Svenskarna är inte rädda om sina dialekter och det är synd.

Torbjörn tycker att fler borde leta i Bo Oscarssons ”Orlboka” när de till exempel ska starta ett företag.

– De flesta svenska ord finns ju där och blir så mycket häftigare på jamska, utbrister han.

Själv var han som barn omgiven av jämtländskans Hackåsmål och kan följa sina rötter långt, långt bak i tiden. Artistnamnet P-Danjelsa har han tagit av sin farfars farfar, Per Danielsson, som faktiskt var elev åt legendariska Lapp-Nils. Skivtiteln ”Goffa” betyder både snäll morfar och åska på jämtländska. Ordet låter bra i munnen och harmonierar också med reggaens strävan efter blixtrar och dunder, säger Torbjörn. Albumet innehåller 13 spår, både gamla och nya, och rör sig ledigt mellan olika reggaestilar som dancehall, rootsreggae och ska.

P-Danjelsa är inte så intresserad av politik, Hans låttexter, ofta med en humoristisk touch, tar hellre avstamp i vardagen och skildrar samhället på det sättet. Många gånger kan det mest intressanta vara att hitta en substans i ingenting särskilt.

– På Jamaica kan man konsten att göra låtar som egentligen inte handlar om någonting. Man kan sjunga om ketchup men ändå göra det med attityd. Det är så livet är. På måndag går byxorna sönder och på tisdag är det finanskris.

”Goffa”, där totalt 22 musiker medverkar, är inspelad i Målsta och på Gamla tingshuset. I kväll, fredag, är det releasekalas i Östersund för albumet och det blir en helkväll för alla reggaeälskare.

Förutom huvudpersonen P-Danjelsa dyker bandet Röttran med gäster upp, och så kommer Sveriges första kvinnliga soloartist på reggaescenen Isabel ”Syster Sol” Sandblom och hennes kompband Hot This Year. Naturligtvis kan man även räkna med att få se fårskinnsmössan och den vita jackan som blivit P-Danjelsas signum.

– På scenen är jag snabbtänkt och lite underhållande. Jag vill att folk ska dansa och ha roligt, säger han.

Mer läsning

Annons