Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn: "Jag har ingen åsikt om deras politik"

Hjalmar Strömerskolans policy stänger ute partier som inte finns representerade i valförsamlingar som Strömsund ingår i.
– Jag måste kunna garantera att eleverna är trygga när de är i skolan, säger Heidi Sundelin.

LT träffar Hjalmar Strömerskolans rektor Heidi Sundelin inne på hennes kontor. Hon skriver ut skolans policydokument som visar att man tagit ett beslut att partier "från våra folkvalda församlingar" ska bjudas in till skolan för paneldebatt inför skolvalet.

Varför får inte KP, Kommunistiskt parti, komma in på skolan med ett bokbord?

– Jag har ingen åsikt om deras politik och ska inte ha det heller. Utan det här är därför att skolan har ett policydokument vad gäller besök av organisationer och föreningar där vi anger bland annat att partier som finns i folkvalda församlingar får komma, säger Heidi Sundelin.

Hon upprepar flera gånger under intervjun att det inte är KP:s politik som sätter stopp för dem. Utan att de inte finns med i någon vald församling, i vår kommun, riksdagen eller i EU-parlamentet.

Skolverket skriver på sin hemsida att skolan kan begränsa partier som släpps in i skolor utifrån om de är representerade i kommunfullmäktige och riksdag. Men en rektor måste inte begränsa sig till de partierna.

Hur ser du på risken att ni sätter upp för höga krav för vilka partier som får komma in på skolan?

– Jag har egentligen ingen kommentar till det. Det är bra att Skolverket kommit ut med riktlinjer och de följer vi.

Inför EU-valet så bjöd ni bara in partier som hade representation. Vilket betydde att ni inte bjöd in Feministiskt initiativ. De fick senare plats i EU-parlamentet. Ska inte elever få chans att höra även sådana partier som inte har en plats men kan få?

– Inför höstens val så sitter ju Feministiskt inititiativ i EU-parlamentet. Så de kommer att bjudas in.