Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorer: föräldrar största trafikfaran vid skolor

Föräldrar som lämnar sina barn på skolan kör för fort och pratar i telefon bakom ratten. De utgör den största trafikfaran för skolbarn i dag anser över 1000 rektorer i en färsk enkätundersökning som försäkringsbolaget If har genomfört.

Av de 1047 svenska rektorer som deltog i undersökningen uppgav sig 58 procent vara mycket oroliga för att en allvarlig trafikolycka ska ske utanför deras skola.

45 procent av dem anser att det är skolbarnens föräldrar som utgör den allra största faran. Dels för att de bryter mot hastighetsbegränsningar, dels på grund av att de ofta är fokuserade på andra saker än själva körningen.

– Det är oroande att föräldrar, som ofta kör till och från skolan varje dag, bryter mot reglerna. Att prata i mobilen vid hämtning och lämning är livsfarligt eftersom uppmärksamheten flyttas från barnen runt omkring, säger Caroline Uliana som är informationschef på If.

Enligt undersökningen har fler än var fjärde rektor varit med om att det har skett en trafikolycka i anslutning till sin skola och 11 procent av dem har själva sett en.

En annan fara som rektorerna pekar ut är de varutransporter som kör till och från skolorna, vilka 12 procent av de tillfrågade rektorerna anser utgöra den största faran för barnen.

Det är tionde året i följd som If genomför undersökning och under den tidsperioden har rektorernas oro för trafiken minskat en aning även om den fortfarande är stor.

-

Läs också:

Petter Hansson Frank: Det är inte konstigt att det är lärarbrist.

Terminsstarten osäker för Svenstaviks skola – rektorn: "Vi sitter i en rävsax".

Ragundarektor får leta efter lärare själv i brist på sökande: "Tar tid från annat".

Lärarbrist i länet – inte en enda ansökan i Ragunda.

Lärarbrist driver upp lönerna.