Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstora investeringar på gång

Enorma investeringar är på gång inom Östersunds kommun. I dag ska kommunfullmäktige besluta om ett budgetförslag som innebär satsningar på nästan 1,2 miljarder kronor de närmaste åren.

Annons

På dagens kommunfullmäktige i Östersund ska ledamöterna besluta om riktlinjerna för vilka satsningar som ska göras de kommande åren. Och aldrig tidigare har de styrande i kommunen beslutat om större investeringar än de som planeras. Nästa år kommer Östersunds kommun – om budgetförslaget går igenom – att satsa 455 miljoner kronor vilket är mer än något år tidigare. Men även de kommande åren ligger investeringsnivåerna mycket högt.

Den planerade multiarenan är en av anledningarna till de höga investeringsnivåerna. I flerårsbudgeten är 250 miljoner kronor reserverade för arenan men det är fortfarande osäkert vad bygget kommer att kosta. Multiarenan kan bli billigare än den kvarts miljard som finns i budgeten men kommunen räknar även med att det kan behövas ytterligare 30 miljoner kronor till bygget.

Den nya gymnasieby som ska byggas i Östersund beräknas kosta 199 miljoner kronor de tre kommande åren. Men då är inte den nya sporthallen inräknad. Kostnaden för den är 26 miljoner kronor. Andra stora investeringar som kommunen planerar för är ett nytt stort äldreboende i Torvalla. Boendet ska rymma 30 lägenheter och kostar cirka 70 miljoner kronor att bygga.

Satsningarna på området Storsjö strand kommer också att sluka pengar de närmaste åren. En av de dyraste investeringarna där beräknas bli den bro som ska gå över järnvägen. Brons kostnad uppskattas till cirka 40 miljoner kronor. Östersunds kommun har även ett antal förskolebyggen på gång som under nästa år beräknas sluka 95 miljoner kronor av kommunens investeringsbudget.