Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstor influensabeställning

/

Med hjälp av 18 miljoner doser vaccin – den största beställningen i sitt slag genom tiderna – ska svenskarna skyddas mot svininfluensan.
Men många kan välja att låta bli att ta sprutorna.

Annons

Under måndagen skickar Sverige i väg den hittills största beställningen av influensavaccin – 18 miljoner doser – till läkemedelsjätten Glaxo Smithkline (GSK). Stockholms läns landsting sköter upphandlingen för alla landstings räkning, men under måndagsförmiddagen hade fyra landsting ännu inte lämnat besked.
– Vi räknar med att ha kontakt med samtliga under dagen, säger presschef Anders Fridell.
De fyra blir inte utan vaccin även om de inte skulle hinna få det formella beslutet klart i tid, betonar Fridell.
– Utgångspunkten är att alla vill ha. I händelse av att man inte lämnar ett besked beställer Socialstyrelsen ändå för hela landet, säger han.
I vanliga fall är svenskarna inte särskilt bra på att följa myndigheternas rekommendationer om att vaccinera sig mot influensa – vilket alla över 65 år uppmanas att göra varje år. Under den senaste säsongen dog cirka 2 000 personer i den vanliga influensan, och i bara fyra landsting var andelen vaccinerade i riskgrupperna över 70 procent och de flesta låg kring 65 procent.
Hittills har svininfluensan A/H1N1 gett ganska milda symtom hos flertalet smittade, och eftersom det är frivilligt att vaccinera sig finns det risk för att många kommer att låta bli.
– Det gäller att förklara varför det är viktigt att vaccinera sig, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
– Genom att vaccinera sig minskar man risken att föra smitta vidare till de allra sköraste – gamla och småbarn, säger Brytting.

Mer läsning

Annons