Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstor elitsatsning

Skidkulturen fortsätter frodas i Åsarna. Elitsatsningen andas all time high, för nu ingår 35 aktiva i klubbens senior- och juniortrupp. Av dem är dessutom tio landslagsåkare.

– Det är ett go i det här gänget som jag inte upplevt på mången god dag, konstaterar Peter Thor, själv tidigare aktiv, som numera ansvarar för klubbens försäsongsträning.

Tre läger är redan avverkade. Ytterligare tre återstår innan tävlingsupptakten sker i Bruksvallarna i november. Det handlar om ett 35-tal träningsdagar totalt som Åsarna IK här ger sina adepter i samlad trupp.

– Saker och ting blir så mycket trevligare när vi samlas och tränar tillsammans. Att det skiljer i träningsdoser mellan juniorer och seniorer spelar liksom ingen roll. De aktiva vill ha det så här. Och kvalitén på träningen plus viljan att ge järnet från alla är det inget fel på, fortsätter Peter Thor.

Åsarna IK har lång tradition av längdskidverksamhet på extremt hög nivå. Vinterns framgångar vid OS i Sotji utgjorde inget undantag. I stafetternas guldlag ingick exempelvis två herrar och två damer från klubben. Och på den individuella sprinten bärgade Teodor Pettersson ett silver liksom Johan Olsson gjorde över 15 km klassiskt, bara för att nu nämna grädden på moset.

Sex aktiva återfinns fortsatt i A-landslaget. Ytterligare en trio i form av Jens Burman, Simon Lagesson och nyförvärvet Marcus Ruus ingår i U23–truppen. Dessutom är Edvard Sundman med i juniorlandslaget.

– Förutom dessa tio är det 25 aktiva seniorer och juniorer. Så bred trupp har vi aldrig haft, fortsätter Peter Thor.

En av anledningarna till den stora truppen hänger samman med att många egna produkter valt att fortsätta satsa efter åren som juniorer. Åsarna IK:s varumärke står sig därmed starkt. Kulturen lever vidare.

Nu finns dessutom skidgymnasiet i Åsarna med som en extramotor till klubben. Skolan och föreningen drar nytta av varandra.

– Vi kan se tillbaka på några vintrar där Åsarna haft förmånen att plocka hem många medaljer och segrar i samband med junior–SM. Klubben håller fortsatt hög kvalité bland även de yngre aktiva, vilket borgar för en fortsatt positiv utveckling på seniorsidan, menar Peter Thor.

Det finns även en bred ledarstab, vilket behövs när 28-30 personer plus ledare ska iväg ett veckoslut och både resa, bo, äta, tävla och framför allt: Få sina skidor vallade samtidigt. En organisation som kräver sitt planerande och dessutom materiella och ekonomiska resurser