Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordsnabbt fullmäktige

Rekordsnabbt fullmäktige, trots frågestund och tre voteringar så var mötet avklarat på mindre än en timma. Rättvis demokrati stödde alliansen rakt igenom och sossarna gav prov på taktik.

Mandatperiodens sista kommunfullmäktige hölls i Gäddede. De stora frågorna klubbades utan diskussion, till exempel förbundsordning för Räddningstjänstförbundet, likaså att låta dessa ta över alla uppgifter gällande brandfarliga och explosiva varor.

Däremot blev det votering angående vilka normer som ska gälla för driftsbidrag till samlingslokaler. Kommunstyrelsen ville undanta vissa tillfälliga inkomster som underlag i beräkningen:

– Det är för att ge föreningarna en liten morot, sa Lennart Oscarsson (S).

Alliansen röstade emot detta, och fick stöd av Rättvis demokrati. Den andra frågan som föranledde votering var budgeten för revisorerna. Jöns Broström (M) ville öka på revisorernas budget med 120 000 kronor, bland annat för utbildning. Han, och övriga i alliansen, gick därmed emot sin kollega Gunnar Geijer (C), ordförande i budgetberedningen, som föreslagit den lägre summan. Alliansen fick igenom höjningen, med hjälp av Rättvis demokrati.

Inköp av datorer till skolor och förskolor har valsat hit och dit i beslutshanteringen. Barn-, kultur- och utbildningsnämnden sa ja, kommunstyrelsens arbetsutskott sa nej och kommunstyrelsen sa ja. Ärendet skulle nu avgöras av fullmäktige.

Susanne Hansson (S) begärde då återremiss. Eftersom det bara krävs en tredjedels majoritet för återremiss, så blev det så, trots votering där alliansen och Rättvis demokrati stretade emot. När nya fullmäktige ska ta ställning, i november, så är det en ny majoritet i fullmäktige. Man kan därför misstänka att det var ett taktiskt drag som lyckades.

Före sammanträdet hölls allmän frågestund, då medborgarna fick ställa frågor till politikerna. Ingrid Nilsson undrade bland annat när anpassningen av Frostviksskolans lokaler kommer att påbörjas. Karin Stierna (C) svarade:

– Vi anser att vi först måste vara klar över hur själva skolorganisationen ska se ut, innan vi gör något åt lokalerna.

Andra lokaler man ville ha besked om var förstås det nya äldreboendet, där man lovat byggstart i oktober, men där man nu har varit tvungna att gå ut med en ny anbudsförfrågan, enligt Göran Espmark (C):

– Räddningstjänsten hade nya synpunkter som inte fanns med i förfrågningsunderlaget, men vi ska försöka ta anbudet nästa vecka och räknar fortfarande med byggstart i oktober.

Hur ska medborgarservicen i Gäddede fungera i fortsättningen? Jan-Olof Andersson (M) avslöjade att man ligger i startgroparna för att få iväg en projektansökan angående detta, där Strömsunds kommun och Tillväxtverket satsar hälften var:

– Vi har fått gehör hos Tillväxtverket, eftersom det finns få orter i landet som har så långt in till centralorten.