Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordpublik på vårmarknad

Jamtlis vårmarknad drog en rekordpublik i helgen. Drygt 6 000 besökare kom till marknaden för att ta del av alla aktiviteter.

Marknaden pågick under både lördag och söndag. Hantverk, hus och trädgård var ett givet tema nu när våren har kommit igång på allvar. Marknadsdelen hade lockat 90 utställare. Bakom ett av marknadsstånden stod Sandra Gunnarsson och Lena Löfhaugen och sålde växter. Affärerna gick riktigt bra.

– Kryddor är det mycket av nu. Och sommarblommor förstås. Allt som blommar går bra nu, det är det folk vill ha, berättade Lena Löfhaugen.

Bland kryddorna verkade timjan och olika sorters mynta höra till storsäljarna. Särskilt en viss typ av chokladmynta.

– Jag brukar använda mynta i te men chokladmynta passar utmärkt till efterrätter, sade Marie Gunnarsson som ansvarade för försäljningen.

Åtgången av växter var så stor under lördagen att det knappt räckte till alla som ville ha. Marknadsståndet måste fyllas upp rejält inför söndagens försäljning.

– Men det är ju kul att så många är intresserade av växter, sade Lena Löfhaugen.

Vårmarknaden handlade inte bara om kommers. På Jamtliområdet fanns även ett stort antal stationer där besökarna kunde lära sig om byggnadsvård. Hampus Beckert arbetar som byggnadsantikvarie och visade förbipasserande hur man kunde göra sin egen falu rödfärg enligt konstens alla regler.

– Man kokar upp vatten och sedan tillsätter man järnvitriol för konserveringens skull. Sedan rör man ihop mjöl och vatten för sig och häller över. Därefter får det sjuda en stund. Sedan rör man i pigmentet som gör att det får just den här färgen.

Hampus Beckert berättar att det finns många olika teorier och skolor om vad som är det bästa receptet för falu rödfärg. En del vill hälla i lite linolja medan andra förkastar inblandning av olja i färgen.