Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga vill springa fjällmaran

/
  • Årets bana i Vasque Vertex Fjällmaraton blir en repris av fjolårets fruktade men uppskattade bana. Övervägande delen av löparna kommer från Stockholm, Göteborg och mellersta delarna av vårt avlånga land.   Foto: Johan Marklund
  • Tävlingsgeneralen Patrik Nordin är positivt chockad inför den femte upplagan av Vasque Vertex Fjällmaraton som det här året har lockat rekordmånga deltagare.   Foto: Carin Selldén
  • Nordin tror att fjolårsvinnaren Andreas Svanebo (bilden) blir svår att rå på i herrklassen.

I fjol var det extremt blött när Vasque Vertex Fjällmaraton avgjordes. Men det verkar inte ha avskräckt de som vill smaka på ett av de ultimata kraftproven.
– Helt sjukt! Nästan overkligt, jublar mr. Vertex själv, Patrik Nordin inför femte upplagan som lockat rekorddeltagande.

Annons

2008 tog sig 130 löpare i mål. I år har 225 herrar och damer anmält sitt intresse för de 43 kilometrarna och 1 700 höjdmetrarna med start i Edsåsen och målgång i Vålådalen.

I de tidigare fyra loppen har man använt sig av tre olika bansträckningar. Årets bana blir en repris av fjolårets fruktade, men uppskattade bana. Det är uppenbarligen med skräckblandad förtjusning som många ger sig i kast med ultramaran. Och Patrik tror sig veta varför.

– Har man sprungit tio asfaltsmaror och åkt Vasaloppet ett antal gånger så kanske man söker nya utmaningar, och då är det här definitivt en sådan.

Att man till lördagens lopp kan räkna in 225 löpare, och då går det fortfarande att efteranmäla sig fram till starten, är lätt chockartat för Patrik.

– Det är klart att vi vill växa. Men det får gärna gå långsamt och vi vill inte bli för stora. 225 löpare på långa banan kan vi hantera men blir det ännu fler så krävs det mer resurser, säger han.

Det lite lustiga i sammanhanget är att man inte satsat ett dugg på att marknadsföra sig utanför länsgränserna. Ändå kommer övervägande delen av löparna från Stockholm, Göteborg och mellersta delarna av vårt avlånga land.

– Förmodligen är det nöjda löpare från södra Sverige som åker hem och pratar gott om loppet och lockar med sig någon kompis nästa gång, funderar Patrik.

Skillnaden mellan en mara på asfalt och en på fjället?

– En mara på mjukt fjällunderlag är nog betydligt skonsammare för ben och knän än den på asfalt. Men sen har vi ju 1 700 höjdmetrar som ska betas av, så visst kostar det rejält på krafterna.

Hur ska den optimala fjällmaralöparen vara utrustad?

–Det är en fördel att vara lätt i kroppen på grund av alla tuffa stigningar. Sen beror det nog en hel del på vilken ambition man har som individ, säger Patrik som tror att fjolårsvinnaren Andreas Svanebo blir svår att rå på i herrklassen.

För de som vill ha lite sällskap på fjället så kan man springa i duoklassen. Och knäar man inför de 43 kilometrarna så finns den korta banan som mäter 13 kilometer.

Mer läsning

Annons