Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga sökte till Mittuniversitetet

Rekordmånga har sökt till Mittuniversitetets utbildningar inför hösten. Totalt sett har ansökningarna ökat med 40 procent.

Annons

– Det är en väldigt stor ökning i år, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet, som har koll på antalet ansökningar som ramlar in till universitetets olika kurser och program.

Ansökningarna inför höstterminen skulle lämnas in senast förra onsdagen, men förlängdes till mitt på torsdagen på grund av tekniskt strul med ansökningar som skedde på internet.

Nu dessa räknats samman preliminärt och det visar sig att till Mittuniversitetet har, precis som på flera andra håll i Sverige, rekordmånga sökt.

– Totalt sett har antalet ansökningar ökat med strax över 40 procent, säger Margareta Lindhagen.

Då innebär det ansökningar till både fristående kurser, hela utbildningsprogram och distanskurser.

– Och ser man till förstahandssökningar till programmen så har de ökat med 63 procent, från 2681 stycken till 4394, säger hon.

Alla tre orterna vid Mittuniversitetet, Östersund, Sundsvall och Härnösand, har fått ett ökat söktryck. Och allra bäst har det gått för kriminologprogrammet, som går att läsa i Sundsvall.

– Där har vi fått 477 förstahandssökande till 60 platser, säger Margareta Lindhagen.

Men hon ser även att intresset för tekniskt basår, fordonssystemutveckling, webbutveckling och nätverksdrift har ökat.

– När statistiken från Statistiska centralbyrån kommer kan vi se mer exakt vilka som sökt – men jag tror att vi har lyckats fånga upp fler utav dem som bor i länet och inte vanligtvis söker sig till utbildningar, säger hon.

Får alla som söker plats?

– Jag håller just nu på att diskutera med alla prefekter på de olika institutionerna om hur resurserna är. Ekonomiskt sett har vi utrymme för att öka antalet platser, sen hänger det på lärarkapacitet och hur det ser ut med lokaler.

– Men vi kommer definitivt att anta många fler än förra hösten, säger hon.

Och än är det inte försent för de som missade att söka, informerar hon om. Kurser som inte har fyllt sin sökkvot kan man ansöka till i efterhand.

Mer läsning

Annons