Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga åker Bruksvallsloppet

I dag startar skidsäsongen. Och den startar med större kraft än vanligt. Bruksvallsloppet, vinterns första elitmönstring, har samlat rekordstora startfält.
– Som det ser ut får vi nästan 340 startande både lördag och söndag, säger Anders Blomqvist.

Annons
Skidpremiären i Bruksvallarna brukar dra stora skaror, men årets siffror överraskar ändå en del på Anders Blomqvist i arrangörsstaben.
– Elitåkarna brukar alltid vara här eftersom det är en så viktig tävling, det som sticker ut är väl att juniorklasserna har fått så breda startfält, säger Blomqvist.
– En orsak är väl att det just nu inte finns så många ställen i Europa där det går att åka skidor.
Snön lockar, med andra ord. Och i går kom det mer av den varan.
– Vi har fått en decimeter hittills, kunde Blomqvist rapportera redan tidigt i går kväll.
Men varken den dumpen eller de ovanligt stora startfälten skapar egentligen några problem för arrangörsorten.
– Snön ger lite extraarbete, men inte mycket ... vi har ju 400–500 skidåkare här på plats nu så vi är ju ändå ute och drar spåren varje dag, säger Blomqvist.
Helgens program består av klassiska lopp på lördagen och fristil på söndagen, båda dagarna är det milen som gäller för tjejerna och 15 kilometer för killarna.
När det gäller herrarnas lopp tycker Blomqvist att ett par rutinerade svenskar ska bli extra intressanta att se:
– Anders Södergren har sett stark ut på slutet och egentligen hela året, jag ser honom som lite favorit båda dagarna.
– Mathias Fredriksson hade ingen bra säsong i fjol men det ska bli jättekul att se honom nu ... han verkar väldigt trygg och säker när man pratar med honom.
Men det finns också ett internationellt inslag att ta på allvar.
– Kanadensaren Dewon Kershaw är duktig och han åker alltid bra tidigt på säsongen.
Finns det några svenska överraskningar att hålla ögonen på?
– Jesper Modin är väl den största talangen av de som utmanar de etablerade åkarna, en förstaårssenior som var tvåa på JVM-sprinten i fjol ... han har ett bra läge att slå till i år.
– Jag tror och hoppas att finns några som kan överraska så pass att de tar en plats i Gällivare.
Just det, där har ni orsaken till att helgens tävlingar är så väldigt viktiga. Utöver landslagsplatserna finns tio startnummer i världscuppremiären i Gällivare att slåss om. Ett ovärderligt skyltfönster för de som inte färgat in i landslagsdressen.
Och det samma gäller naturligtvis damerna. Där behöver inte Blomqvist mycket betänketid för att plocka fram helgens verkliga clou: duellen mellan Charlotte Kalla och polskan Justyna Kowalczyk.
– Naturligtvis är jag väldigt nyfiken på att se Kalla, det tror jag alla är. Nu blir loppet dessutom en riktig värdemätare i och med att Kowalczyk finns i startfältet. Hon var trea i totala världscupen i fjol och vann ett lopp ... ska Kalla slå henne måste hon vara riktigt bra.
Annat av intresse?
– Bakom Kalla är det de övriga svenska landslagstjejerna som känns mest intressanta, Maria Rydqvist, Lina Andersson, Sara Lindborg ... det är många som det ska bli väldigt kul att se igen, avslutar Blomqvist.
Fotnot: Bruksvallarna har drabbats av tre landslagsavhopp: Anna Olsson, Anna Haag och Mats Larsson kommer enligt uppgift ej till start.

Mer läsning

Annons