Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordjämnt i Ocean race

Annons


Ocean race har fått en rekordjämn inledning. När de åtta båtarna fortsatte mot etappmålet Kapstaden efter rundningen av ön Fernando de Noronho i Sydatlanten låg inte mindre än fem av dem i delad ledning i sammandraget.

Hittills har poäng delats ut två gånger – i hamntävlingen i Alicante veckan före starten av den första etappen och vid Fernando de Noronho.

Och det är så jämt det kan bli. Ericsson 4, Puma, Green Dragon och de båda Telefonicabåtarna har alla sex poäng. Bara tre båtar har hamnat utanför tätgruppen – Delta Lloyd, Ericsson 3 och Team Russia.

Det irländsk-kinesiska projektet Green Dragon rundade lite oväntat Fernando de Noronha först. Valet att gå genom the Doldrums långt västerut där stiltjebältet är som smalast lönade sig. Närmast därefter följde Ericsson 4 och Puma.

Ericsson 3, med nordisk besättning, drog en nitlott i the Doldrums och behövde 15 timmar mer än systerbåten Ericsson 4 innan man kommit igenom stiltjebältet vid ekvatorn. Men på fredagen var Ericsson 3 som sjunde båt ändå bara 42 sjömil efter ledande Telefonica Black, där den rutinerade svensken Roger Nilson är navigatör.

Hela armadan valde att ta en syd-sydvästlig kurs längs den brasilianska kusten efter Fernando de Noronho. Och det var fortsatt mycket tätt mellan båtarna. Ericsson 3 låga fyra på fredagseftermiddagen men var inte mer än åtta sjömil bakom Telefonica Black.

Båtarna väntas nå det första etappmålet i Kapstaden omkring den 3 november.

Mer läsning

Annons