Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordhögt snittpris på villan i Östersund

Villamarknaden i Östersundsområdet är på väg att få upp farten efter vinterns nedkylning.

För första gången har Östersund passerat snittpriset i landet på villor och den kostar nu 2 054 000, enligt SCB:s senaste sammanställning.

Våren innebär högsäsong med specialaktiviteter från mäklarna och antalet objekt som bjuds ut ökar.

– Under januari, februari var det mindre objekt ute än vad det normalt skulle vara då, säger Rolf Sundström på Länsförsäkringars fastighetförmedling.

– Den stränga kylan påverkade och folk låg lågt. De som kanske skulle ha lagt ut sina försäljingar tidigare gör det nu istället.

I helgen hade Fastighetsbyrån inom Swedbank visningshelg med ett 60-tal bostadsobjekt som drog till sig intresserade.

– Mellan fem och femtio familjer besökte de här objekten och det är väldigt bra. Antalet objekt ligger ungefär på samma nivå som tidigare vid den här tiden på året, säger Ulf Ringdahl på Fastighetsbyrån

Han bedömer att intresset är ungefär lika för villor och bostadsrätter.

– Det är en otroligt frisk marknad i Östersund med aktiva pålästa bostadsspekulanter. Folk satsar på sina boenden och gillar att bo här. Det märkte vi i samband med visningarna i helgen där många familjer utifrån med planer på att flytta hit kom på besök.

Fler hushåll tror på fortsatt stigande bostadspriser och färre tror på fallande priser, visar SEB:s boprisindikator för maj månad som kom i går.

Bilden av att det är säljarnas marknad förstärks därmed.

• Ser intresset för att köpa olika ut, beroende på om det är villor eller bostadsrätter?

– Det är bra tryck på hela marknaden. Bostadsrätterna har gått oerhört bra ett tag och är ett snäpp bättre än villorna. De har gått snabare att sälja och det är kraftigare budgivningar, säger Rolf Sundström på Länsförsäkringars fastighetförmedling.

Så länge räntorna ligger på den här nivån kommer det att fortsätta, konstaterar han.

Centrala stadsområden och Frösön har länge varit heta.

– Men även Odensala och Torvalla går bra och det finns många barnfamiljer som gärna vill bo där, säger Rolf Sundström.

• Utanför Östersund då?

– Hyfsat, även om det inte är samma prisbild och omsättningshastighet. I exempelvis Tandsbyn har vi haft några hus som vi sålt undan ganska snabb, likaså i Krokom och Lit

– Det kan vara så att marknaden påverkas av att folk passar på att köpa nu innan ett eventuellt bolånetak införs, konstaterar Rolf Sundström.

Inom Stadsdel norr och i Krokom byggs nya områden men om det får återverkningar på prisbilden framöver återstår att se.

– Nybyggnadssektorn verkar leva sitt eget liv och man kan inte komma ifrån att det fortfarande är dyrt att bygga nytt, säger Rolf Sundström.