Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordhöga vindkraftverk stoppas av kommunen

Kommunalråden i Östersund vill stoppa byggandet av 30 vindkraftverk i Storhögen öster om Häggenås. Detta trots att kommunen har pekat ut området som lämpligt för etablering av större vindkraftsparker.

Det är Statkraft SCA vind AB som planerar att anlägga en stor vindkraftspark väster om byn Storhögen i den norra delen av Östersunds kommun. Bolaget söker just nu tillstånd för att få sätta upp vindkraftverk med en höjd på 220 meter. Hittills har inga så höga vindkraftverk fått tillstånd att byggas i länet.

Ärendet ligger just nu hos länsstyrelsen som ska bedöma om bolaget uppfyller de miljömässiga krav som finns för att få anlägga en park i den här storleken. Men redan innan länsstyrelsen har skickat ut förslaget på remiss så finns kritik mot etableringen.

Många av de boende i området anser att miljön kommer att påverkas mycket negativt om vindkraftsparken blir verklighet. Vissa av vindkraftverken kommer att stå bara en dryg kilometer från byn Storhögen. Även byarna Fagerland och Stocklunda ligger på drygt en kilometers avstånd. Förutom att de stora vindsnurrorna kommer att synas på långt håll så tror vissa boende att de konstant kommer att kunna höra ljudet från dem.

Östersunds kommun har i sin översiktsplan pekat ut just området Storhögen som en lämplig plats för storskalig utbyggnad av vindkraft. Men nu när det finns konkreta planer så börjar de styrande politikerna leta efter handbromsen.

Miljöpartisten och kommunalrådet Karin Thomasson ivrar gärna för vindkraft men i det här fallet kan hon tänka sig att använda det kommunala vetot för att stoppa etableringen.

– Jag är inte så förtjust i att använda det här vetot men att ha ett avstånd från bebyggelse på bara någon kilometer det känns orimligt.

Att kommunen faktiskt har pekat ut området som lämpligt för storskalig etablering av vindkraft anser hon inte är ett hinder för att säga nej. Samtidigt medger hon att kommunen kunde ha varit tydligare.

– Vi kanske borde ha varit tuffare när vi pekade ut de här områdena i översiktsplanen och tagit större hänsyn till de boende.

Även det socialdemokratiska kommunalrådet AnnSofie Andersson säger att hon vill använda det kommunala vetot för att stoppa etableringen.

– För min del så delar jag uppfattningen att den här placeringen är illa vald. Jag kommer att förorda att vi i det här fallet ska använda vårt kommunala veto, konstaterade hon på tisdagens möte i kommunfullmäktige.

Kommunalrådet Carina Zetterström (C) var inne på samma linje.

– Det här förslaget kommer att få en otroligt stor påverkan för er som bor där. Vindkraftverkens läge är inte acceptabel. De ligger så nära att de kommer att höras och jag förordar ett veto.