Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordfrisk luft i centrala Östersund

Renare bilar och varmare vintrar – det är de huvudsakliga förklaringarna till att luften är bättre än någonsin i Östersund.

Östersunds kommun började mäta giftiga ämnen i luften i centrala delarna av Östersund för precis 25 år sedan, 1989. Själva mätstationen sitter på Z-gränds fasad och med åren har luften blivit renare och renare.

– Luften har väl aldrig mått så bra, framför allt vad gäller kvävedioxidhalterna, säger Albin Månsson, miljöskyddsinspektör på Östersunds kommun som alldeles nyligen färdigställde rapporten "Luftmiljö i Östersunds kommun".

Luften som vi andas när vi promenerar i centrum ligger långt under de riktvärden som satts upp.

Varningslamporna börjar blinka när kvävedioxidhalten når i snitt 40 mikrogram per kubikmeter luft och år. Under de senaste fem åren har årsmedelvärdet i Östersund legat på 12,2 mikrogram per kubikmeter.

– Och slår vi ut kvävedioxidnivån på ett år hamnar vi hamnar under det värdet. Förmodligen närmare tio, säger Albin Månsson.

En viktig förklaring till varför luften har blivit bättre i Östersund är renare bilar.

– Men vad gäller Östersund så kan inte renare bilar förklara allt. Vi har även haft varmare vintrar och det har haft en stor påverkan för Östersunds del.

Samtidigt är inte Östersund ett luftmiljöunikum. Att påstå att stan har landets renaste luft är att tänja lite på sanningen.

– Östersundsluften är inte exceptionellt ren i förhållande till andra medelstora städer. Vi ligger någonstans i mitten.

Albin Månsson påpekar också att de mätningar som görs inte pekar i en rak och rät linje mot det bättre. Mätningarna skiftar år från år och månad för månad.

Förra vintern sög exempelvis mätstationen vid Z-gränd in en ovanligt stor mängd grövre partiklar i sitt filter.

– Det beror på rivningen av Centralpalatset. Det kommer att ge eko även i årets mätningar, så det får man ta med en stor nypa salt.

Kommunen har dessutom under alla år enbart mätt luftmiljön under vinterhalvåret.

– Avgashalterna är alltid högre under vintern än under sommaren. Worst case scenario inträffar under januari och februari, samt i april och maj när det börjar sopas upp grus i stan.

Förenklat ser det ut så här:

Kall vinter - då läggs ett osynligt lock över Östersund och stänger avgaserna inne.

Kall vinter - då läggs ett osynligt lock över Östersund och stänger avgaserna inne.

Varm vinter – locket öppnas som en skorsten och släpper ut avgaser och andra partiklar.

Varm vinter – locket öppnas som en skorsten och släpper ut avgaser och andra partiklar.