Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordfå poliser i Härjedalen

Att det är ont om poliser i Härjedalen vet de flesta och många menar att de inte har tid eller inte ens bryr sig när olika anmälningar görs. "Men är det en varg eller björn som skadats kommer polisen direkt" är snacket ute i stugorna.

– Jag har viss förståelse att det finns människor som tänker så. Om min son skulle bli utsatt för misshandel och polisen prioriterade bort det, skulle jag bli galen. Men vi struntar absolut inte i anmälningar som kommer in, säger Lisa Ahlstedt, polisinspektör i Funäsdalen.

Hon är i dag en av fem poliser i Härjedalen som har yttre tjänst och som tjänstgör på obekväm arbetstid, exempelvis helgnätter. De övriga fyra finns på polisstationen i Sveg, 13,5 mil bort.

– Jo, min kollega finns i Sveg, naturligtvis ingen bra situation då en patrull består av två poliser och ensamarbete inte är tillåtet, säger Lisa Ahlstedt.

Hon är tämligen ensam i en av länets finaste och mest påkostade polisstationer. Dryga 10 miljoner kostade renoveringen av polisborgen i Funäsdalen och förhoppningar fanns att det skulle bli en fungerande verksamhet.

När stationen nyinvigdes lade även myndigheten ner stationen i Hede. Det är lättare att rekrytera poliser till Funäsdalen och Sveg och det räcker med två stationer i Härjedalen menade polisledningen. Läget i dag är att det aldrig varit så få poliser i Härjedalen.

– Naturligtvis är det omöjligt att få ett bra schema med endast de fem poliserna som har yttre tjänst. Dessutom handlar det om ett område som är runt 13 000 kvadratkilometer stort, säger Lisa.

– Vi som jobbar i Härjedalen slår knut på oss själva, för att finnas tillgängliga under så stor del av tiden som möjligt.

När personalen i närpolisområdena, exempelvis Härjedalen inte räcker till, är det Närpolisområde City, ordningspolisen i Östersund, som ska täcka hela länet. Vakthavande befäl i Östersund har till uppgift att prioritera ärenden och fördela personal.

– Det är inget som vi gör personligen. Om något mer högprioriterat händer någon annanstans, kan det inte komma polis just då.

Många har åsikter om polisen och deras arbete vilket även Lisa får höra allt som oftast. Framför allt när folk anser att polisen agerat eller prioriterat fel.

– Lite märkligt att de som aldrig haft med polisen att göra har så många åsikter. Vill man må bra som polis ska man inte läsa kommentarerna i olika media. Jag önskar att man kunde granska information lite mer källkritiskt och inte ta för givet att allt som skrivs i tidningar och på sociala medier är 100 procent sant. Detta gäller inte bara det som står om vår verksamhet, säger Lisa Ahlstedt.

När polisen har hastighetskontroll under brinnande turistsäsong får de kritik. Vad ska turisterna säga när de åker hem från fjällsemestern med dryga böter i bagaget undrar näringen som lever på nöjda besökare.

– Och när fartkontroller sker på lågsäsong blir det klagomål åt motsatta hållet, säger Lisa.

– "Sätta dit ortsbefolkningen går bra, men stockholmarna ska få klara sig".

Hon påpekar att både hon och kollegorna hoppas att det anställs fler poliser i Härjedalen.

– Naturligtvis behöver vi vara fler, men samtidigt måste alla vara medvetna om att vi inte kan vara överallt. Att bo i glesbygd innebär ju att man tar en liten risk, då det är glest mellan samhällsfunktionerna. Men alla måste fortsätta att ringa till polisen när det händer något, även om de bara tror att vi kommer när det har skjutits en varg. Det är så det märks att vi behövs och i förlängningen kan få till en bättre verksamhet.