Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekord i biobesökare//OBS publicering torsdag

Flera biografer har slagit rekord i antal besökare under jul och nyår.
Framför allt är det "Hundraåringen" som dragit folk.
– Vi har visat den fem gånger, säger Annelie Rahmqvist på bion i Tännäs.

Lapp på luckan och fullt i salongen. Det beskedet har mött många filmsugna biobesökare i Härjedalen under de senaste veckorna. Och det är framför allt den svenska succén "Hundraåringen" med Robert Gustafsson i huvudrollen, som dragit storpublik. På bion i Tännäs blev det totalt fem visningar av filmen, tre planerade och två extra. I Sveg två planerade, två extra och fler är på gång. Senaste beskedet från Folkets Hus är att filmen ska visas så länge det stora intresset håller i sig. Även i Vemdalen blev det två planerade föreställningar och två extra.

– Vi har haft nästan tusen biobesökare på våra filmer under helgerna säger Göran Mann, ordförande för GT-gården i Vemdalen.

I Tännäs och Vemdalen var det Sverigepremiär för "Hundraåringen". Det är möjligt tack vare den digitala teknik som biograferna nu är utrustade med. Göran Mann tror att det är en av orsakerna till det stora antalet besökare.

– Nu kan vi få hit nya filmer som är populära och som turister inte hunnit se hemma. Många tycker också att det är mysigt att besöka oss och gillar att vi har paus i filmerna där vi säljer godis och fika, säger han.

I Tännäs hade hundraåringen premiär på juldagsnatten. Då var det mest hemvändare och ortsbor som såg den, men även där har det varit många turister. Enligt Annelie Rahmqvist, ordförande i Tännäs filmgrupp, handlar det om mellan 5 - 600 biobesökare.

– Vi har aldrig haft så här mycket folk tidigare. Det här hjälper till för resten av säsongen och gör att vi kan visa även lite smalare filmer som inte får så många besökare, säger hon. Senare i vår planerar föreningen att visa direktsänd opera och balett från London på biografen.

I Sveg har hittills runt 500 besökare sett "Hundraåringen".

– Det är jättekul. Det är första gången jag har varit med om att vi visat fyra föreställningar av en film, säger Elisabet Månsson på Folkets Hus.

Tror du att det här får några effekter för framtida biobesök?

– Förhoppningsvis leder det till att folk får upp ögonen för hur kul det är att gå på bio, säger hon.