Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejäl hyreshöjning slår hårt

Härjegårdars önskade höjning med sju procent kan slå hårt mot hyresgästerna. Jeanette Ek är en av dem.

– Jag hoppas på att få jobba heltid efter jul, men den lilla lönehöjningen kommer att gå till hyran, säger hon.

Jeanette Ek bor tillsammans med sonen Alexander i en tvåa på 61 kvadrat i centrala Sveg. I dag betalar hon 4 561 kronor i hyra. Sedan tillkommer hushållsel med cirka 600 kronor varje månad.

Härjegårdars krav skulle innebära en hyreshöjning med närmare 4 000 kronor på ett år för dem.

– Jag pratat med vissa som inte vet om de kan bo kvar om höjningen går igenom. Men vi kommer att stanna. Vi måste ju bo någonstans, säger hon.

Jobbet som undersköterska med skiftpass gör det svårt att flytta utanför Sveg. I dagsläget är tjänsten på 75 procent. Men förhoppningen är den ska övergå till heltid.

– Folk undrar säkert varför jag inte skaffar bostadsbidrag. Men jag vet inte hur mycket jag kommer att jobba och vill inte bli återbetalningsskyldig, säger hon.

I stället för att chockhöja hyrorna anser Jeanette att pengar kan sparas på annat håll.

– Jag har en jättefin nyrenoverad lägenhet, men det blåser rätt in längs med golven. Isolerar de ordentligt och ser över fastigheterna behöver de inte elda för kråkorna, säger hon.

Sedan de flyttade in 2008 har hon varit i kontakt med hyresvärden åtskilliga gånger om temperaturen. Förra året blev det en extremt kall vinter inne i lägenheten.

– Vi hade 15 grader här inne. Vi fick ha flera lager med sockar på oss, säger hon.

Först i våras isolerades fönstren. Men när LT besöker Jeanette blåser det fortfarande kallt längs med golvlisterna. Och vintern har bara börjat.