Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldts ovilja

I dessa dagar har vi kunnat notera hur statsminister Reinfeldt – liksom finansminister Anders Borg – uppvisat både dåligt humör och ovilja att erkänna verkligheten sådan den är efter deras åtta år av 140 miljarder stora skattesänkningar på de arbetslösas, sjukas och gamla och sköras bekostnad. De har – i kombination med nedskärningar i välfärden – fått betala lejonparten av dessa rekordstorskattesänkningar.

I radioekots partiledarutfrågning krockade Fredrik Reinfeldt nyligen med regeringens egen expertmyndighet konjunkturinstitutet, KI, när han i arla morgonstund blev utfrågad. Statsministern avfärdade helt Konjunkturinstitutets bedömning att skatterna skulle behövas höjas med 100 miljarder under den kommande mandatperioden – om man vill klara både välfärden och överskottsmålet.

Genomförs KI:s förslag på skattehöjningar innebär det, enligt statsministern, kraftiga folkliga protester, hotade jobb och försämrad konkurrenskraft. Reinfeldt menade att det räcker med de särskilda skattehöjningar som hans finansminister Borg har aviserat på ungefär en fjärdedel av denna summa.

Det här betyder att vi nu har en situation där regeringen helt vänder ryggen åt sin egen expertmyndighet och låtsas som dessa för regeringen dystra perspektiv alls icke existerar. Kommer det att funka ända in på valdagen den 14 september? Tror inte det.

Är KI:: s bedömning hyfsat korrekt, vilket den sannolikt är, kan man således utgå ifrån att den regering som bär ansvaret efter valdagen, då – om inte förr - kommer att tvingas tala klarspråk. Men ännu bättre vore om man – åtminstone socialdemokraterna och övriga oppositionen – redan nu gav beskedet att överskottsmålet (på en procent) borde överges till förmån för ett balansmål för våra samlade offentliga finanser.

Gör man så, ger det inte bara ett utrymme för offensiva välfärdssatsningar och rejäla insatser för att bekämpa mass- och långtidsarbetslösheten, utan vore därtill ärligare mot väljarna.

Återstår att se om hur det blir.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från riksdag och regeringskansli m m

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel