Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldts a-lag: Samhällsbärarna

Att det moderata ledargarnityret har ett kreativt bildspråk vet vi sedan tidigare.

Annons

Under krisåren hördes finansminister Anders Borg använda meterologiska liknelser för att beskriva tillståndet i ekonomin. Det började med ”höststormar” som sedan övergick till ”vargavinter” och poängen var förstås att medborgarna skulle förstå att de växande arbetslöshetstalen var något som låg utom regeringens kontroll. Ingen kan liksom stoppa årstidsväxlingarna ...

Anders Borgs parhäst, Fredrik Reinfeldt brukar begagna det diffusa uttrycket ”välfärdens kärna”. Alla vet hur ett äpple ser ut, allt kan inte få plats i den lilla kärnan. På så vis slipper statsministern säga rakt ut att ett landstingsfinansierat projekt för unga filmare är slöseri med skattepengar.

Nu hörs Fredrik Reinfeldt tala om en grupp människor som han kallar ”samhällsbärarna”. När regeringen presenterade sitt valmanifest var det ”samhällsbärarna” som stod i centrum och när statsministern kommenterade de rödgrönas valplattform hette det att är ”samhällsbärarna som nu ska bära bördan”.

Precis som med ”välfärdens kärna” finns det en motsättning i uttrycket – det finns de som bär upp samhället och det finns de som tynger ner det, barlasten. Den här indelningen reser flera frågor: Vad säger Fredrik Reinfeldt om pensionären som i 40 år plikttroget gått till jobbet? Det långtidssjukskrivna kassabiträdet med 35 000 arbetstimmar i den nu utslitna ryggen? Den strävsamme men arbetslöse akademikern med 200 000 kronor i studieskulder? Sanningen är att bakom statsministerns nya favorituttryck döljer sig en brutal utsortering.

För vem kan vaccinera sig från ålderdom, plötslig sjukdom eller en kraftig svängning i konjunkturen?

Ett samhälle består inte av starka och svaga människor – ett samhälle består av människor. Den som i dag tillhör den ”samhälls-bärande” klassen kan i morgon gå hem från jobbet med ett varselbesked i handen. Politikens uppgift måste vara att skapa bryggor mellan livets olika faser, inte att indela människor i närande och tärande.

När den rödgröna oppositionen lovar förbättringar i arbetslöshets- och sjukförsäkringarna varnar Fredrik Reinfeldt för att det är ”samhällsbärarna som nu ska bära bördan”. Det heter att vänstern vill återinföra ”bidragslinjen”. Synsättet vittnar om en kall människosyn; när Fredrik Reinfeldt plockar ut sitt lag finns endast plats för de pigga och produktiva.