Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt vill se V i regeringen

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har länge försökt sig på tricket att verka som en som vill hålla SD utanför allt inflytande.

Det block som får flest röster får regera, säger han och uppmanar Socialdemokraternas Stefan Löfven att lova samma sak. Så radikalt!

Det handlar förstås om att till varje pris upprätthålla blockpolitiken eftersom det är det enda som kan hålla Moderaterna kvar vid makten. Den politiken vill han ha mer av trots att det är just den som i dag ger SD sitt oproportionerligt stora inflytande.

Nu har Reinfeldt hittat ännu ett spår. I ivern att koppla ihop Socialdemokraterna med Vänsterpartiet säger han sig kunna rösta emot en regering där bara socialdemokrater och miljöpartister ingår även om de två partierna ensamma är större än de borgerliga. Syftet är uppenbart. Genom att koppla sossarna till Vänsterpartiet så hoppas han skrämma de senaste valens nyvunna moderatväljare att inte byta sida.

Det märkliga i sammanhanget är väl att Socialdemokraterna själva tycks hysa samma rädsla. Jag ser den som överdriven. Valresultatet avgör, men utgångspunkten bör vara en rödgrön regering. När Reinfeldt säger på detta sätt säger han i realiteten att han är beredd att ge Sverigedemokraterna utslagsrösten. Det är säkerligen ett taktiskt misstag av honom.

Till det kan förstås läggas att det hela kan beskrivas som att det är Reinfeldt som vill hjälpa Vänsterpartiet in i regeringen. Jag undrar vad Moderatväljarna säger om det?