Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt säger ett och gör ett annat

Annons

I sju år eller så, har Fredrik Reinfeldts nya Moderater sagt att deras skattesänkningar ska ge fler jobb. Så utstuderade är de att själva systemet fått namnet jobbskatteavdrag – rena nyspråket som jag ser det. Speciellt om man på detta sätt påstår sig stärka statsfinanserna i takt med den ökande försörjningsbördan när vi blir äldre. Det stämmer inte. Välfärden kräver skatter.

När Reinfeldt talar om att han försvarar den svenska modellen, så är det inte sant. När han låter Nordiska ministerrådet uppdatera den nordiska modellen, går uppdraget till arbetsgivarparten utan att facket ens får vara med!

Samtidigt har Reinfeldt hela tiden nekat till att vitsen med det hela är att hålla nere löner eller i varje fall löneökningar. Det är ju det enda som i varje fall teoretiskt skulle kunna ge fler jobb. Raserandet av a-kassan hade samma syfte.

Om höga lönekrav skulle ge högre kostnad i form av a-kasseavgifter skulle kraven sänkas, var tanken. Det hade nog fungerat om facken tryckts tillbaka ännu mer. Nu gick det inte. Men inte heller i det fallet erkände Reinfeldt. Nej, vårt syfte är inte lägre löner, är den linje han följt. Fast nu börjar han sväva på målet. Det nya arbetarpartiet argumenterar nu för fler låglönejobb.

Jag lägger inga förslag för att jävlas med folk, sa Reinfeldt inför valet 2006. Men jävlats med folk har han gjort. Så till den milda grad att vi nu kan läsa att antalet hot om självmord inför Försäkringskassans tjänstemän ökat från 19 år 2008 till 503 år 2012. Så ser de många utförsäkrade på sin ofta förtvivlade situation i Reinfeldts Sverige.

Eller för att återgå till a-kassan. Gårdagens DN visar att sex av tio svenskar nu föredrar sänkt lön framför uppsägningar och arbetslöshet. Det förvånar inte när en normal löntagare hux flux förlorar halva sin inkomst – om man får något alls! Här har vi snart fått ett system som verkligen trycker ner lönerna. Det är desto sorgligare när vi ser att löntagarnas andel av det vi arbetar ihop stadigt minskat under lång tid.

Vi måste ha ett annat mål än Reinfeldt. Alla ska kunna leva på sin lön.

Annons