Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt pyser av självgodhet

Fredrik Reinfeldt är en av få politiker som kan få ett tio minuter långt inlägg att kännas som en halvtimme. Det pyser om statsministern. Av självgodhet.

 Med höga förtroendesiffror i ryggen går Moderatledaren fram som hela landets lots.

Vid gårdagens partiledardebatt investerade statsministern hela sitt förtroendekapital i en pekoral samtidsbeskrivning som lät mer som ett ödesmättat tal till nationen än just ett inledningsanförande i en vanlig partiledardebatt. Högerns politik ”förändrar Sverige”, detta ”fina land”, alltså ”föregångslandet Sverige”, som är ett ”ljus i ett närmast kompakt mörker”. Statsministern talade om – inte till – ”det svenska folket”. Han påminde att ”det svenska folket ska fatta ett viktigt beslut den 19 september”: mot en ansvarsfull borgerlighet står ett halvfärdigt oppositionsalternativ som vill chockhöja skatterna och återinföra bidragslinjen. Men den här politiken håller inte, meddelade statsministern, det ”svenska folket förväntar sig något annat”. Puh!

Annars var det mesta sig likt i den sista partiledardebatten innan sommarlovet. Maud Olofsson pratade för döva öron om uppluckrat anställningsskydd, Jan Björlund ville bygga nya kärnkraftsreaktorer och Göran Hägglund vältrade sig i associationsorgier (den här gången på snickartemat; oppositionen är ”fuskbyggare” och ”det mesta är uppåt väggarna”). De rödgröna stormade mot de höga arbetslöshetstalen, särskilt bland ungdomar, avsaknaden av nya bostäder och utförsäljningen av statliga bolag.

Det mesta som vanligt alltså, dock med en reservation för Fredrik Reinfeldts alltmer uppblåsta attityd. Göran Persson förlorade regeringsmakten trots finfina statsfinanser och minskad arbetslöshet. Det fanns en självgodhet i Perssons framtoning som väljarna straffade. Ska Fredrik Reinfeldt göra om samma misstag?