Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt och feminismen

Annons

Statsministern besökte för några veckor sedan SVT:s Agenda. I programmet pratar statsministern om feminism. Så långt, allt väl. Men vänta lite nu, vad var det Fredrik Reinfeldt egentligen sa? Det kunde väl inte stämma? Hörde jag fel? Jag pausar SVT Play och spolar tillbaka. Jo, nog hörde jag rätt.

"Någon står med en skylt och säger nu blir det en feministisk revolution och jag vet inte riktigt hur det kommer att drabba och påverka människor i Sverige", säger statsministern. Att Reinfeldt sedan tidigare klargjort att han inte är feminist är en sak, men att prata om feminismen som något som kan drabba människor? Nej, där går gränsen.

Reinfeldt stannar inte där, nej, han fortsätter: "Om flickor och kvinnor i Sverige upplever att det fortfarande finns brister i jämställdhet, glastak och det som hindrar, då är det ett allvarligt samhällsproblem", säger han. Men det Reinfeldt missar är att samhällsproblemet inte är att flickor och kvinnor upplever att det finns brister i jämställdheten. Samhällsproblemet är just dessa brister. Att nedvärdera sexism och patriarkala strukturer till en känsla eller upplevelse hos kvinnor är att vifta bort samhällsstrukturer och dessutom att lägga ansvaret för dessa hos kvinnorna. Lite som att säga att det inte skulle vara något fel på jämställdheten om bara kvinnorna slutade känna efter så mycket.

I onsdagens partiledardebatt i riksdagen var Reinfeldt inne i jämställdhetsdebatten igen. På frågan "Är du feminist?" svarade han "Jag är moderat". Reinfeldt har ju i och för sig rätt i att det finns en rejäl motsättning i att vara både feminist och moderat.

Moderaterna driver en politik som på många plan, särskilt inom arbetsmarknadspolitiken, försämrar för kvinnor. Kvinnor, framför allt inom arbetarklassen, mår generellt sämre än män i dagens Sverige. Vi hör larmrapporter om arbetsmiljön i den starkt kvinnodominerade vård- och omsorgssektorn. Kvinnor sliter ut sina kroppar och tjänar fortfarande betydligt mindre än män. Sjukskrivningarna ökar, framför allt bland kvinnor. Fler kvinnor än män jobbar deltid eller under andra otrygga anställningsformer. Moderaternas lösning på problemen? Fler skattesänkningar. Minskade skatteintäkter leder till färre satsningar inom välfärden, vilket knappast gynnar de utslitna kvinnorna som bär upp vår välfärd. Under Alliansens tid vid makten har klyftorna mellan män och kvinnor ökat.

Det grundläggande problemet med moderaternas jämställdhetsanalys är att den inte bygger på att bristen på jämställdhet är ett strukturellt problem. Innan man kan driva en politik för jämställdhet krävs att man lyfter blicken från individnivå. Jämställdheten kommer, oavsett vad Moderaterna säger, inte uppnås av sig själv bara man väntar lite. Den kräver medvetna, aktiva politiska reformer.

Till Fredrik Reinfeldt och alla andra där ute som kanske tycker att feminismen har gått för långt finns bara en sak att säga: Den har inte ens börjat. En liten feministisk revolution är nog precis vad vårt land behöver.