Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt försöker blanda bort korten

KU-förhören med Fredrik Reinfeldt (M) förstärker intrycket av att han och Anders Borg (M) tänker låta Maud Olofsson (C) ensam ta smällen för Nuon-affären. Metoden går ut på att lägga fokus på formella fel i handläggningen. Båda har samstämmigt sagt att de inte fick reda på att näringsdepartementet godkänt affären förrän den blev offentlig via medierna.

Därmed kan man förledas att tro att köpet var Maud Olofssons soloföreställning. Det ser visserligen mer och mer ut som att hon godkände Nuon-köpet utan att de andra i regeringen blev informerade. Redan det är ett flagrant misstag. Men att både Reinfeldt och Borg skulle ha varit ovetande om att affären var på gång är helt osannolikt.

Enligt Svenska Dagbladet godkände Bo Netz, enhetschef på finansdepartementet, en oberoende värdering av Nuon två veckor före köpet. Att han skulle ha låtit bli att informera Anders Borg om en sådan gigantisk affär är inte troligt. Borg uttryckte sig dessutom så här i en intervju i Svenska Dagbladet så sent som i februari i år: ”Det är klart att finansdepartementet är informerat om det ansvariga statsrådet har fått information och den sedan har gått in i regeringskansliet. Så vi har ett fullt ansvar för detta”.

Det är de formella fel som verkar ha begåtts i förberedelserna av affären som gett statsministern och finansministern en chans att smita undan ansvar. Men när Borg och Reinfeldt får frågor om de kände till att affären var på gång svarar de båda undflyende. Reinfeldt hänvisar till när han fick beskedet om affären. Borg hänvisar till när han fick reda på själva ställningstagandet.

Slutsatsen kan bara bli att Maud Olofsson hade deras tysta samtycke. Det Reinfeldt och Borg säger mellan raderna är: ”Vi kände till vad som var på gång. Beslutet togs visserligen utan att vi fick veta det, men vi skulle ändå ha godkänt affären.”