Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Alander

/

Reidar Alander, Lugnvik, Östersund, har efter en tids sjukdom stilla somnat in på Östersunds sjukhus. Han blev 72 år gammal.

Annons

Reidar föddes i Östersund, bodde några av tidiga barnaåren i Järpbyn innan familjen åter flyttade tillbaka till Östersund. Efter genomförd skolgång och militärutbildning utbildade han sig till signalingenjör, bland annat i Ängelholm, och han fick sedan anställning vid SJ i Östersund där han jobbade tiotalet år.

Men Reidar var en man för den stora världen. Tillsammans med sin hustru Bodil, de gifte sig 1960, samt döttrarna Maij-Britt och Eva, flyttade Reidar till Liberia 1967 där han för Lamcos räkning var med och byggde upp järnvägssystemet för den stora gruvdriften. Det blev starten på ett långvarigt yrkesliv utomlands.

Efter ett kort mellanspel i Sverige 1969-1970 var Reidar tillbaka i Liberia 1970–1974, åren 1974–1977 jobbade han för LM Ericsson i Kairo, Egypten, 1977–1978 var han för LM:s räkning i Kiruna. Sedan blev det ett år hemma i Östersund där han jobbade inom kommunens kulturförvaltning innan han tog familjen med sig tillbaka till Kairo för att slutföra det arbete som hade inletts 1974. Åren 1981–1983 var han tillbaka i Östersund och kommunens tjänst för att ett år senare åter vända blicken mot Afrika. Den här gången handlade det om att bygga radiolänkar drivna med solceller i Libyen och Guinea. Men arbetet fick avbrytas efter ett år på grund av inbördeskrig och under dramatiska former återvände han hem till Östersund. Men även denna gång blev vistelsen på hemmaplan kortvarig; nästa anhalt på den många gånger äventyrliga resan blev fem år i Botswana där han deltog i ett Sida-finansierat projekt att modernisera signalsystemet för deras järnväg.

1991 var han tillbaka i Östersund där han verkade som driftschef vid Storsjöteatern och den uppgiften skötte han fram till sin pensionering 1999.

Vid sidan av arbete och familj ägnade Reidar mycket tid åt idrotten som var hans stora fritidsintresse. I unga år handlade det om fotboll, ishockey och bandy men sedan kom framförallt golfen att dominera. På golfbanan trivdes Reidar som allra bäst, inte minst i hustrun Bodils sällskap. Tillsammans spelade de på banor världen över och fann ständigt nya vänner. Reidar var en man som gick hem i alla sällskap. Och även om krafterna sinade de sista åren så försökte han komma ut på en golfrunda tillsammans med goda vänner eller någon i familjen.

Reidar hann även med att spela lite curling på äldre dar och där ingick han 2001 i det lag från Östersunds CK som blev svenska veteranmästare.

Reidar blev änkeman för fem år sedan.

Närmast sörjande är nu döttrarna Maij-Britt och Eva med respektive familjer, fem bröder och en syster med respektive familjer samt vännen Daisy som under sista levnadsåret skänkte Reidar ny livsglädje.

Mer läsning

Annons