Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnig start på jubilerande mässa

För sextio år sedan gick Expo Norr av stapeln för första gången. I dag var det premiär för årets upplaga av den populära mässan.

– Inledningen har varit över förväntan, säger mässgeneralen Agne Ottosson.

Annons

Vid tolvtiden på onsdagen köade bilar från Frösö kyrka ner till mässområdet. Trots ihärdigt regn var många på väg till Expo Norr. Kanske lockade gratis inträde under mässans första timmar.

Agne Ottosson har varit mässgeneral sedan 1998 och gick på sitt första Expo Norr 1957.

– Då tordes jag smyga dit utan föräldrarnas vetskap för första gången, säger han.

Sedan dess har det blivit många Expo Norr för Agne Ottosson, men han kan inte minnas att han betalat in sig någon gång. Däremot har han plankat flera gånger. 60-årsjubileet gör honom nostalgisk.

– Förr var man uppklädd i hatt och trenchcoat när man gick hit. Nu är det keps som gäller, säger Agne Ottosson och skrattar.

– Det är jättekul att så många är här i dag. Vi har tur som kan fylla en mässa på det här sättet i inlandet, fortsätter han.

Agne Ottosson tippar att årets mässa kommer att ha mellan 25 000 och 27 000 besökare.

Utomhus är det glest med folk på grund av regnet, men i en vagn med budskapet Kamp för rättvisa är det desto trängre. Den som vill kan här rösta bort regeringen med ett knapptryck. Fackföreningen Kommunal firar hundra år och tar tillfället i akt att synas på mässan.

– Vi uppmanar våra medlemmar att gå och rösta i höstens val – det är viktigt, säger ombudsmannen Per Svensson från Kommunal Jämtland.

Inne i mässhallen kan man skaffa sig en japansk såg och smaka jämtländska ostar. Det går också att lägga bud på en vedkap från femtiotalet. Blandad kompott i vanlig ordning. Mitt i folksorlet sitter Sten Östman från Brunflo och vilar på en stol.

– Jag var med när Expo Norr var på ATS på sjuttiotalet. Förr var det mest bilar, skotrar och släpvagnar – nu är utbudet större och det är mer att smaka på, säger Sten Östman som i dag hittat en favorit i form av renkalvsylta.

I en monter står föreningen Vuxendöva i Sverige. De har hundra medlemmar i Jämtland.

– Vi har fått två nya medlemmar i dag. Vi brukar ha jul- och surströmmingsfester tillsammans, säger Gudrun Jonsson-Delin från föreningen.