Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnig höst kan få elpriserna att gå ner

Den nordiska elbörsen Nord Pool visar just nu på sjunkande elpriser. Men Jämtkraft menar att det inte behöver betyda att länets hushåll får lägre elkostnader. Då många faktorer spelar in och kan förändra marknaden.

Annons

Den stränga kylan samt att flera kärnkraftsreaktorer stod stilla på grund av reparationer fick elpriserna att gå upp under vintern. Tillgänglig kapacitet utnyttjades till max och vi använde oss av importerad el som ofta är dyrare än svensk.

Till skillnad från vintern då priserna stegrade i väg visar nu marknaden att de nordiska länderna går mot ett elöverskott. Men kommer elpriserna att sjunka?

– Det är en jättesvår fråga som man både kan svara ja och nej på. Tittar du på nordiska elbörsen som visar vad marknaden tror just nu så ser vi lägre elpriser redan under nästa år. Men marknaden påverkas av många faktorer så det är svårt att säga tvärsäkert, säger Ulla Möller, tillfällig informationschef på Jämtkraft.

Marknaden visar på en prisnedgång 2011 då produktionen just nu ökar snabbare än förfrågan. Prisnivån förväntas sedan ligga kvar fram till 2013. Men elpriserna påverkas av många faktorer som bland annat av vattentillgång, temperatur och hur mycket el som används. Ulla Möller påpekar att vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur och att det därför används mindre el.

– Många råder till att binda elpriset och det är ett tecken på att elpriserna inte håller på att ska sjunka, säger Ulla Möller.

En regnig höst kan få elpriserna att gå ner men just nu ligger den hydrologiska balansen, det vill säga hur mycket vatten som finns i vattenmagasinen, i Norden på ett underskott med 22 terawattimmar.

– Sverige ligger i balans men det totala för Norden är underskott och då framförallt i Norge, säger Ulla Möller.