Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnér: Intressant tiggeriförslag

Moderaterna vill att organiserat tiggeri förbjuds i Sverige. Lokala ordningsvakter bör få större befogenheter och tiggare kan komma att behöva tillstånd.
Debatten började snabbt rasa – och ansvariga ministern Åsa Regnér (S) välkomnar förslaget.

Läs även:

Ministern chattade med läsarna på ltz.se.

Moderaterna vill bland annat att kommunerna får möjlighet att anställa ordningspersonal som ser till att illegala boplatser inte permanentas.

– I dag är det så att det krävs polis i varje ärende, vilket gör att problemen måste vara väldigt omfattande innan man kan agera. Jag tycker man ska titta på möjligheten att ge ordningsvakter större befogenheter, säger förra justitieministern Beatrice Ask (M) till TT.

Hon menar att det inte handlar om att förbjuda enskilda människor att tigga, utan att kriminalisera organisering av tiggeriet.

– Vi vill komma åt nyckelpersonerna. De som tigger är utsatta personer, vi vill komma åt dem som utnyttjar situationen, säger Ask som tillsammans med partisekreteraren Tomas Tobé lägger fram förslaget på DN Debatt.

Regeringen välkomnar

Hon anser också att det är orimligt att tiggeri inte omfattas av de regler som tvingar exempelvis ideella föreningar att begära tillstånd för att samla in pengar.

– I vissa kommuner krävs tillstånd för penninginsamling. Tiggeri omfattas inte av de reglerna. Det kan vara orimligt, säger Ask.

TT: Så tiggarna ska begära tillstånd att samla in pengar lokalt i kommunen?

– Om man skulle komma dithän så kan det bli så, säger Ask.

Den ansvariga ministern, Åsa Regnér (S), välkomnar det moderata förslaget.

– Jag tolkar det som ett förslag för att förbjuda koppleri, fast för tiggeri. Jag tycker det är bra med konkreta förslag i frågan. Det är ett intressant förslag, säger hon till Svenska Dagbladet.

Landets lagar gäller

Tobé och Ask efterlyser nu fler och uppdaterade kartläggningar för att bättre klargöra hur situationen ser ut i dag. Enligt de senaste uppskattningarna rör det sig om cirka 4 000 människor som finns i Sverige för att tigga. Ask anser att det är bra att regeringen tillsatt en nationell samordnare, men vill skynda på processen och föra dialog om problemet.

– Med tanke på den snabba utveckling vi ser måste vi ta itu med de regelförändringar som krävs för att detta ska kunna hanteras på ett anständigt sätt.

Moderaterna vill även att reglerna för bosättning och avhysning på privat mark, samt att regelverket för Kronofogdemyndigheten förenklas.

FP positiva

Folkpartiet ställer sig försiktigt positiva till förslaget. Och enligt Fredrik Malm, ledamot i Folkpartiets arbetsutskott, tittar även FP på de frågor som Moderaternas arbetsgrupp föreslår i dag.

– Om det är så att det är organiserat betyder det att det pågår ett organiserat utnyttjande av fattiga och utsatta människor i vårt land. Det kan vi inte acceptera i Sverige, säger han.

Att göra det lättare för kommunerna att avhysa migranterna tycker han är ett bra förslag.

– Ingen får bosätta sig i en park i Sverige och den regeln måste upprätthållas och gälla alla i Sverige, även om man är här tillfälligt, säger han.

Skolungdomar

Men förslaget får inte stöd hos övriga allianspartier.

– Hur ska man avgöra vad som är en god eller dålig organisering? undrar Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Han menar att både Röda Korset och skolungdomar i viss mening ägnar sig åt ett organiserat tiggeri.

– Ska det förbjudas? Jag tycker inte det, säger han.

Enligt honom bör i stället fokus läggas på att titta på de straffrättsliga skydd som redan finns idag, för att skydda de utsatta tiggarna. Att tiggare eventuellt skulle behöva söka tillstånd för sitt tiggeri anser Hedin är att gå över ån efter vatten.

– Vi kan inte förbjuda människor att be om hjälp, säger han.

KD kritiska

Även Kristdemokraterna är kritiska.

– Man kan inte be om tillstånd för att få be andra människor om hjälp, säger Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson.

Hon menar att brott mot tiggare måste beivras men att tidigare studier visat att tiggeriet i få fall är organiserat på ett sätt som gör det straffbart.

– Det är organiserat på så sätt att de går ihop och fixar resande och boende, inte organiserat i form av utnyttjande. Samtidigt möter vi uppgifter om att det finns personer som försöker sko sig på de utsatta människornas bekostnad och det är inte omöjligt att det inslaget ökar, säger hon.

Inga bevis

Enligt Carolina Nilsson, föreståndare för Frälsningsarméns sociala center, finns det i dag inga bevis på att det finns ett organiserat tiggeri på ett kriminellt sätt.

– Alltid jättebra om man kan få tag på i de personerna som eventuellt utnyttjar de som tigger. Men hur ofta sker detta? undrar hon.

Hon menar att det förekommer koppleri och trafficking men att det handlar om få fall.

– Vi ser att det är organiserat i byar och att man hjälper varandra inom familjer. Men ingen av de vi mött har rapporterat att det sitter någon i toppen som tar pengarna, säger hon.

Hon undrar också om även svenska tiggare ska komma att behöva ansöka om tillstånd för att tigga i Sverige.

– Det här kommer inte bara att handla om personer från exempelvis Bulgarien och Rumänien utan även om de svenska personer som tigger på våra gator, säger hon.

Hon anser att fokus borde ligga på att ställa större krav på Rumänien och Bulgarien samt hjälpa EU-migranterna in på den svenska arbetsmarknaden.

– Man försöker förbjuda fattigdom och den försvinner inte för att tiggarna försvinner från våra gator.

M-förslaget, som också innehåller ökade krav på de EU-länder flertalet tiggare kommer ifrån, ska läggas fram inför partiets stämma i höst.