Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regissören skrev Bergmanbok

Annons


"Utan Ingmar Bergman skulle jag inte vara samma filmare". Det säger fransmannen Olivier Assayas, bioaktuell med "Sommarminnen".

Det är inte ovanligt att utländska filmare bekänner sin kärlek till Ingmar Bergman. Däremot att de beundrar honom så mycket att de skriver en bok om honom - vilket regissören och filmkritikern Olivier Assayas gjort.

Tillsammans med den svenske Bergmankännaren Stig Björkman gav han ut "Tre dagar med Bergman" ("Conversation avec Bergman") 1990.

-Ingmar Bergmans verk är så viktigt, det var ett privilegium att träffa honom och diskutera med honom, säger Assayas.

-Han var stor som både filmskapare och författare. Han uppfann den moderna filmen och visade hur långt man kunde gå i att kombinera skrivande och bilder. Om han inte i första hand gjort filmer hade han fått Nobelpriset i litteratur.
Mamman dör

Olivier Assayas Sverigeaktuella film "Sommarminnen" handlar om tre vuxna syskon vars mamma dör. Mammans hus utanför Paris har varit familjens enda samlingspunkt. Nu riskerar de att skingras.

-Jag skrev historien väl medveten om att min egen mamma inte skulle finnas för alltid. Sedan gick hon bort strax före inspelningen. Men berättelsen är inte bara min. När man träffar skådespelare och tittar på inspelningsplatser förändras allting, andra erfarenheter och idéer kommer in.

Filmens stjärna är Juliette Binoche i rollen som systern. Det är första gången Assayas och Binoche filmar ihop, men de har en lång gemensam historia.
"Värt vänta på Binoche"

-Mitt första manus hette "Rendez-vous", och den blev också hennes genombrott. Vi var i Cannes med filmen 1984, som två barn som fick ett speciellt band. Redan då bestämde vi att vi skulle filma ihop, men jag trodde inte det skulle ta så lång tid. Det visade sig vara värt väntan.

-Juliette är besatt av både skådespeleriets teknik och hur man bryter mot den. Det är inte bara hennes rollfigur som intresserar henne utan hur den samspelar med filmen och hennes eget liv. Hon är inte lätt att jobba med och ifrågasätter gärna både sig själv och mig som regissör. Man måste konfrontera henne.

"Sommarminnen" har svensk biopremiär på fredag.

Mer läsning

Annons