Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionkommun i länet 2015

Det blir inga förändringar i antalet länsstyrelser i landet. Däremot får Jämtland bilda regionkommun 2015.

Annons

I valet nästa år får länsborna välja sina representanter till en regionkommun i stället för till det traditionella landstinget. Det står klart efter ett regeringsbesked att en regionkommun får bildas 2015.

Däremot står länsstyrelsernas organisation oförändrad och alla 21 myndigheter blir kvar.

En regionkommun, ofta kallad region, vill samordna insatserna för att utveckla regionen, som i det här fallet motsvarar Jämtlands län. Det arbetet utförs i dag av landstinget, regionförbundet, de åtta ingående kommunerna och länsstyrelsen.

Tanken är att arbetet ska kunna göras effektivare i en större, övergripande organisation.

När det gäller frågan om sammanslagna länsstyrelser motiveras beslutet att behålla nuvarande läge med att den lokala kännedomen är viktigare än de eventuella vinster som skulle funnits med en sammanslagning.

– Förslaget om länsstyrelserna är inte förvånande, säger landshövding Britt Bohlin. Vi har sett de signalerna en tid nu. Det är positivt ur Jämtlands synvinkel att regeringen anser att det är värt extrakostnaden med större lokal förankring för sin myndighet.

Risken med stora geografiska ansvarsområden för länsstyrelserna skulle kunna vara en minskad kännedom om de områden de handhar.

Från politiskt håll kommer en del nöjda kommentarer angående beslutet om att ge Jämtlands län grönt ljus för att bilda en regionkommun.

– En regionkommun gör att vi i ett direktvalt fullmäktige får ta över det fulla ansvaret för bland annat regional utvecklingspolitik samt infrastrukturfrågor. Ett steg framåt både ur demokratisk och politisk synvinkel, säger Per Åsling, (C). Makten flyttas nu närmare medborgarna.

Däremot är han mindre nöjd med den oförändrade länsstyrelseorganisationen:

– Jag beklagar dock att regeringen inte tar steget att förändra länsstyrelsens organisation, säger Per Åsling. Jag hade sett fram mot att göra Östersund till residensstad.

Några som länge har drivit linjen att en region ska bildas av de kommuner som i dag ingår i Jämtlands län är nätverket Framtid för Jämtland. De motsatte sig tidigt att gå ihop med kustlandet vid ett eventuellt regionbildande.

– Jag är glad i dag, säger Nils Eriksson, ordförande i Framtid för Jämtland. Trots det stora motståndet vi mötte från början, så har vårt arbete gett resultat. Främst är det positivt för att frågorna för vår del är just våra egna. Att gå samman med någon annan region skulle kunna urvattna dessa.