Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Mittsveriges nya gränser ifrågasätts

Den ideella föreningen för Region Mittsverige har bytt inriktning när det gäller regionlösning.

Den stämmer inte med den ansökan som gjordes 2008.

Annons

Det pekar Gunnar Engnér (M) på i en interpellation till landstingsrådet Robert Uitto (S).

– Den ideella föreningen har vid årsmötet den 24 mars 2010 plötslig bytt fot, skriver han. Nu vill de arbeta för en region i Mellannorrland, som består av Jämtlands och Västernorrlands län.

– Det innebär alltså att den ideella föreningen ska arbeta för en regionlösning, som inte stämmer med landstingets ansökan från juni 2008. Till saken hör också att den nya inriktningen strider mot inriktningen av Region Norrland, som bland annat innefattar Västernorrlands län.

Landstinget i Jämtland bestämde sig i juni 2008 för att hos regeringen ansöka om att bilda Region Mittsverige. Ansökan lämnades så småningom till Kammarkollegiet som sedan i ett yttrande avstyrkte den föreslagna regionbildningen, eftersom gränserna mellan de föreslagna regionkommunerna i Norrland var oklara.

Landstingets ansökan bygger på tanken att Region Mittsverige i första hand ska bestå av Jämtlands län, Sundsvall och Ånge kommuner.

Nu vill Gunnar Engnér veta om Robert Uitto tänker ta initiativ till att revidera landstingets ansökan så den stämmer med den ideella föreningens ställningstagande.

Han vill också veta om den politiska ledningen vid landstinget i Västernorrland har ändrat sin inställning i regionfrågan.

Därmed kommer regionfrågan ytterligare en gång att hamna på landstingsfullmäktiges bord.