Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regina visar Hjem till jul

Länge såg det ut som om ”Hjem till jul” inte skulle få någon svensk distributör. Men nu kommer beskedet att Regina ska visa storfilmen, med start den 3 december.

Det var i november i fjol som produktionsbolaget Bulbul film AS dök upp i Östersund, en inspelningsplats som de hade valt för snösäkerheten. Men snön lyste, åtminstone till en början, med sin frånvaro.

På lördag har den norska storfilmen ”Hjem till jul” smygpremiär på Biostaden i Östersund i samband med Spektakeldagarna. Intresset för biljetterna har varit stort och just nu är det väntelista som gäller. Men misströsta inte om du blivit utan biljett, den 3 december har filmen premiär på Folkets bio Regina. Sammanlagt blir det åtta föreställningar i den mysiga salongen.

”Hjem till jul” är inspelad i Östersund, men ska i filmen föreställa den norska småstaden Skogli. Länsborna är säkert ändå nyfikna på att se hur Storgatan, Jamtli och Gamla kyrkan ter sig på vita duken. Många lokala statister medverkar på olika sätt och medlemmar från både Cantilenakören och Decibel tar ton. 88-åriga Hjördis Söderman, från Östersund, gör rollen som Selma.

Filmen handlar mycket om människans utsatthet och om hur viktigt det är att ställa upp för varandra. I tisdags var det norsk premiär i Trondheim för filmen som redan blivit utnämnd till en julklassiker av norska kritiker. Per Hjärpsgård, från Mid nordic film commission fanns på plats och sa när LT talade med honom i telefon dagen efter att han blev mycket berörd av filmen samt att Östersund gör sig fint på bilderna som många gånger utspelar sig i skymning.

”Hjem till jul” är regisserad av Bent Hamer och baserad på författaren Levi Henriksens novellsamling ”Bare mjuke pakker under treet”.