Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reggae på jamska med Lars Persa

/
  • Gustav Hylén, Bosse Lindberg, Lars Persa, Lars Ericsson och Tomas Nyqvist (utanför bild) bjöd på jämtländsk reggae på Palmcrantzskolan.
  • 'N Gösta är en av de karaktärer i olika huvudbonader som dyker upp i

Annons

Bære så dæ veit så är Lars Persa on tour i länet i veckan.

I går var det turnépremiär på Palmcrantzskolan – hemmaplan och därmed extra nervöst för gymnasieläraren Lars.

– Det är inte jag som lagt turnén, så jag hade inget val, konstaterade han torrt inför LT:s utsända före spelningen.

På sin blogg förklarar Lars Persa att hans målsättning med skolkonserterna är att hålla eleverna vakna i 45 minuter, och det lyckades han väl med på Palmcrantz. Eleverna var med på noterna, klämde i och sjöng och applåderade på rätt ställe. Huruvida all text på jamska gick fram är oklart, men med sådana sköna lirare som levererar på scenen kan man lyssna och njuta utan att begripa allt.

Lars Persa omger sig med ett stabilt gäng kompmusiker; Tomas Nyqvist på trummor, Lars Ericsson, bas, Bosse Lindberg, gitarr, samt Gustav Hylén, trumpet och dragspel. Det syns att de njuter av att spela ihop och musikaliskt serveras en mycket blandad konfekt. Här finns både rock, ballader och samba även om det är reggae som dominerar. Iförd Bob Marley-tröja och jämtlandsrandig mössa bjuder Lars Persa bland annat på gamla hiten "Momma å je" i ny tappning – "Momma goes reggae".

Vardagsberättelser och ögonblicksbilder ur den jämtländska verkligheten är Lars Persas signum. Det är småmysigt för det mesta, dråpligt ibland. Personligen log jag ett särskilt igenkännande leende åt "In på kioska". Där får vi träffa ett helt gäng speciella karaktärer vid mötesplatsen mitt i byn. Lars Persa byter mössa och röst mellan verserna och det blir riktigt roligt.

Mer läsning

Annons