Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens svagaste kort

Kristdemokraternas Göran Hägglund verkar agera enligt principen att all publicitet är bra publicitet.

Annons

Ty sällan har väl en politiker blivit så hånad som när KD-ledaren lanserade parollen ”verklighetens folk”. Det offentliga samtalet är kidnappat av militanta feminister, inkrökta akademiker och annat löst vänsterfolk, men nu har Göran Hägglund – fyraprocentsmannen – axlat uppdraget att befria oss från vänsterelitens bojor. Det politiskt korrekta etablissemanget ska inte få hindra vanliga och strävsamma människor att utforma sina liv efter eget huvud.

I en debattartikel i måndagens Aftonbladet fortsätter Göran Hägglund på det inslagna spåret och så här kan det låta (varning för rikliga mängder snömos): ”Vi kristdemokrater är det parti som håller emot”, ”Det är köksborden som gäller”, ”Vi tror på kraften i dygder som plikt, solidaritet och hederlighet”. Många runda ord, men väldigt lite konkret. Så är det när politiken inte håller, då får man övergå till retorik och tomma fraser.

Trots sina tre regeringstaburetter har inte KD lyckats lämna några större avtryck under mandatperioden, i alla fall inte några som bär tydlig kristdemokratisk prägel. Vårdnadsbidraget – som är en sällsynt effektiv åtgärd för att hålla kvar kvinnorna vid spisen – är väl undantaget som bekräftar regeln. En snabb titt i backspegeln visar att regeringens politik på avgörande punkter utformats precis tvärtemot vad KD önskade inför förra valet; klyftan mellan löntagare och pensionärer har vidgats dramatiskt, bensinskatten har höjts, utfasningen av kärnkraft har stoppats, homosexuella får numera ingå äktenskap. Och nu har till och med statsminister Reinfeldt börjat prata högt om kvotering till börsbolagens styrelser ...

Det är kanske inte så konstigt att Göran Hägglund hellre väljer att angripa Gudrun Schyman och hennes kampsystrar i stället för att prata om sina egna mål för framtiden – då behöver han åtminstone inte oroa sig för en svekdebatt i efterhand.

Under åren i regeringsställning har Kristdemokraterna utvecklats till en foglig samarbetspartner som säger ja tack och garanterar regeringen en smidig resa vid omröstningarna i riksdagens kammare. Partiet har blivit en anpasslig maktbärare, ständigt redo att rätta sig efter Fredrik Reinfeldts pipa.

I höstens val handlar det emellertid om egna meriter, vad har ni uträttat, vad vill ni göra? Göran Hägglund vill att politiken ska bedrivas från köksborden och frågan är om inte KD-ledaren kommer att lyckas med konststycket att prata sitt parti ur riksdagen.