Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens stora fiasko

2008 införde regeringen sina omtalade nya sjukförsäkringsregler. Det skulle stramas åt och bli hårdare tag, allt som en del av regeringens plan att minska antalet sjukförsäkrade i enlighet med sin ”arbetslinje”. Nu kan vi konstatera att sjukförsäkringen har blivit ett av regeringens största misslyckanden.

Mellan år 2002 och 2010 sjönk antalet sjukförsäkrade ordentligt. Men 2010 hände något och antalet sjukförsäkrade ökade igen- trots de nya, hårdare reglerna. Reglerna som ledde till brutala utförsäkringar, personer som tvingades jobba trots cancerdiagnoser och i vissa fall även självmord relaterade till nekad sjukförsäkring.

Nya siffror visar nu att antalet sjukförsäkringar idag faktiskt är högre än när de nya reglerna infördes. Sedan 2010 har 70 000 personer, eller 40 procent, fler blivit sjukskrivna. Försäkringskassan spår att siffrorna kommer fortsätta öka ända fram till 2018.

Det är minst sagt ironiskt. Efter att Alliansregeringen i alla år pratat om att stoppa ”bidragstagandet”, som de kallar det, visar det sig att deras åtgärder i stället ger motsatt effekt. Alla som lidit av sjukförsäkringens regler har lidit i onödan. Det vi kan göra nu för att få ordning i sjukförsäkringssystemet är att hoppas på en ny regering om en vecka.

Liss Jonasson