Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens politik har faktiskt inte fungerat

Det finns inget som upprör borgerliga politiker och debattörer som påståendet att välfärden raserats av regeringen Reinfeldts politik.

Fast det är verkligen sant att många drabbats. Och lite extra upprörande är det ju eftersom de borgerliga faktiskt vann valet på att skapa jobb och minska "utanförskapet".

Men som nationalekonomen Bertil Holmlund säger till LO:s tidning Arbetet: Bara för att man utförsäkrats från sjukförsäkringen behöver det inte betyda att man har lättare att få ett jobb.

Egentligen är det väl årets underdrift. Men Holmlund är alltså skeptisk till hela "utanförskapsexercisen", som han säger.

Begreppet förtjänar att granskas. Och det är precis vad Arbetet har gjort.

Reinfeldt har ju sagt att han ska utvärderas efter hur det går med jobben. Vi har fått 200 000 nya jobb sen 2006, säger han. Men befolkningen har ökat med 400 000. Han påstår också att utanförskapet minskat, närmare bestämt med 200 000 människor. Men Moderaterna berättar för det första inte att det beror på att man ändrat beräkningsmodell.

I valrörelsen 2006 beskrevs 1,5 miljoner befinna sig i utanförskap som arbetslösa, i åtgärder, sjukskrivna och förtidspensionerade. Nästan två mandatperioder senare kan ingen trendmässig nedgång noteras. Den siffran har faktiskt ökat med 19 000. Arbetet noterar dessutom att sjukskrivna och sjukpensionerades antal har minskat, i stället har antalet arbetslösa ökat. Antalet långtidsarbetslösa har tredubblats.

Till saken hör dock att regeringen efter valet 2006 bytte beräkningsmetod till att mäta något som kallas "helårsekvivalenter" i det sociala nätverket. Ändringen minskade omedelbart "utanförskapet" från 1,5 till 1,1 miljoner av oss.

Ett annat sätt att hyfsa statistiken är att många sjukpensionärer i den stora 40-talistgenerationen gått i pension sen 2006. Därför påstår man att utanförskapet minskat. Det innebär samtidigt att ett reellt "innanförskap", som att den som är sjuk i dagar, veckor eller månader får sjukpenning, beskrivs som utanförskap.

Det är ju en sak att vara sjuk i åratal, då finns risken för något som skulle kunna kallas utanförskap. Att socialförsäkringarna fungerar är inte utanförskap.

Däremot har regeringen Reinfeldt förvärrat utanförskapet genom att ställa många på bar backe. Det ställer ingen närmare arbetsmarknaden. Kort sagt: regeringen dribblar med siffror för att dölja sitt misslyckande.

Svante Säwén