Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens okänsliga behandling av sjuka

Fel och brister i den förändrade sjukförsäkringen upptäcks hela tiden.

De som utförsäkrades vid årsskiftet fick inte ens fick sin ansökan om förlängd sjukpenning prövad i sak. Nu när regeringen och statsrådet Cristina Husmark Pehrsson har börjat hänvisa sjuka människor till socialbidrag, har debatten om sjukförsäkringen tagit ännu en ny vändning.

För snart två år sedan röstade regeringspartierna igenom förändringar av sjukförsäkringen som bland annat innebar att människor skulle kastas ut ur sjukförsäkringen den 1 januari 2010. Under lång tid svävade cirka 50 000 personer i ovisshet om vad som skulle hända när deras sjukpenningdagar var slut och de fortfarande var sjuka. Bara veckor innan människor skulle börja försäkras ut, kom regeringen med nya regler. Den som var tillräckligt sjuk skulle kunna ansöka om förlängd sjukpenning. Visserligen var reglerna hårda men det fanns åtminstone en chans att söka.

Nu vet vi att tiden var för kort. De utförsäkrade ställdes inför ett svårt val. Antingen att ansöka om förlängd sjukpenning men då klara sig utan försörjning under de månader det tar att pröva ansökan. Eller acceptera att gå med i introduktionsprogrammet på Arbetsförmedlingen och inte få sin ansökan prövad i sak.

De utförsäkrade fick aldrig fick någon reell möjlighet att ansöka om förlängd sjukpenning. Regeringen och Cristina Husmark Pehrsson hävdar fortfarande att de som är för sjuka för att arbeta ska vara kvar i sjukförsäkringen Men hur ska ni kunna veta om människor är sjuka om de inte ens får sin sak prövad?

Fel och brister i den förändrade sjukförsäkringen upptäcks hela tiden. Redan från början kritiserades förslagen hårt av flera tunga remissinstanser, bland annat för de orimliga konsekvenser det skulle få för svårt sjuka. Men remissinstanserna talade för döva öron, socialförsäkringsministern förnekade till och med att hon blivit varnad.

Nu visar också statistik från Försäkringskassan att hälften av de utförsäkrade, tvärt emot vad regeringen lovade, har fått sänkt ersättning, majoriteten av dem med mer än 1 000 kronor i månaden.

Många människor får betala ett högt pris för regeringens experimenterande med sjukförsäkringen. Vi vet att det går att föra en politik som både skyddar den som blir sjuk och leder till att fler kommer i arbete. Sjukskrivningarna minskade mer under socialdemokraternas senaste tre år vid makten än vad de gjorde under den borgerliga regeringens tre första. Detta skedde utan den orimliga behandlingen av sjuka människor som regeringen nu ansvarar för. Den som är sjuk ska inte behöva vara orolig för att förlora sin inkomst, behöva flytta eller bli uppsagd från jobbet, utan kunna koncentrera sig på att bli frisk.

Alla som kan jobba och försörja sig själva ska också göra det. Men den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt att ta del av den försäkringen vi alla betalar till. Sjukförsäkringen ska både ge snabb hjälp att komma tillbaka till arbete och ekonomiskt stöd under den tid det tar. Socialdemokraterna har en aktiv politik för att rehabilitera och stötta sjuka för att återgå i arbete. Alla är vi olika och sjukdomar skiljer sig från person till person Vi vill ha en individuell prövning av arbetsförmågan och av vilka insatser som behövs – inte en tidsgräns för hur länge människor får vara sjukskrivna.. Man blir inte frisk bara för att man passerar ett visst datum, lika lite som man blir frisk för att man blir fattig. Om vi vinner valet kommer vi att avskaffa regeln om att man automatiskt utförsäkras efter ett visst antal sjukpenningdagar.

När regeringen hänvisar sjuka människor till att söka socialbidrag har debatten om sjukförsäkringen tagit en ny vändning. Sjukförsäkringen finns där för att människor inte ska behöva gå från hus och hem om man har oturen att bli sjuk. Regeringens politik gör människor fattiga.

Veronica Palm (S)

Vice ordförande i socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel