Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens hafsverk

Omvandlingen av Sverige till ett nyliberalt experimentområde har skett med stor brådska och andan i halsen. Regeringen har agerat ungefär som en inbrottstjuv som utlöst ett larm och vet att han har fem minuter på sig att göra det han ska. Få reformförslag har hunnit förankras, mogna, granskas och finslipas innan de genomförts. Vare sig det har handlat om ett nytt betygssystem, en ny lärarlegitimation, nya sjukpenningregler eller ett nytt sätt att mäta kvalitet på högskoleutbildningar så har förändringarna genomdrivits snabbt, ogenomtänkt och tondövt. I flera fall, när reformerna visat sig omöjliga att genomföra på det sätt man tänkt sig, har regeringen backat. Förslaget om att tusentals erfarna lärare skulle bli tvungna att gå ett introduktionsår för att få sin lärarlegitimation drogs tillbaka. Förslaget om att omvandla högskolor till stiftelser skulle pressas igenom utan remissomgång, men mötte så massivt motstånd att det stoppades.

Man kan tycka att det är ödmjukt och prestigelöst att ändra sig, men regeringens alla reträtter liknar mer baksmällor efter anfall av maktberusning.

Ibland har reformerna helt enkelt inte gett någon effekt, som i fallet med den differentierade a-kassan. Den skulle ge nya jobb, var det tänkt, men allt som hände var att många lågavlönade fick betala mer för sin arbetslöshetsförsäkring. Regeringen backade, och försökte skyla över misslyckandet med ett "jobbpaket för unga".

På senare tid har man börjat strunta i parlamentariska utredningar (sånt tidsödande tjafs) och i stället tillsätta en "särskild utredare" med en grupp experter omkring sig. Metoden används även vid viktiga, principiella ändringar i stora lagverk som kommunallagen och plan- och bygglagen. Nyligen fick en särskild utredare ett halvår på sig att lägga fram ett förslag om en snabbare planprocess för nybyggen. Nu varnar jurister för att förslaget minskar medborgarnas möjligheter att påverka byggplaner.

Genomtänkt? Kanske inte, men fort gick det. Helt i linje med strategin att förändra samhället så mycket som möjligt på kortast möjliga tid.

Blir det lite fel kan man ju alltid ändra sig…