Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vill stötta lanthandlare

Regeringen satsar 700 miljoner kronor på att stötta lokal kommersiell service på landsbygden, som bensinstationer och lanthandlare.

De första 100 miljonerna finns med i den så kallade vårändringsbudgeten, det vill säga de förslag till justeringar av budgetposter för innevarande år som regeringen har möjlighet att lämna varje år i samband med den ekonomiska vårpropositionen. Resten skrivs in i just vårpropositionen, meddelar näringsminister Annie Lööf (C).

– Tillgång till service är helt avgörande för en bygds attraktionskraft. Serviceställen är ofta en motor för utveckling på landsbygden, och därför är det här en mycket viktig satsning, säger Per Åsling (C), riksdagsman från länet.

– De senaste veckorna har jag besökt Borgvattnet och Kallsedet, två byar med mycket engagerade handlare. Där efterfrågades just den här sortens satsningar från samhället för att skapa långsiktighet och utveckling av servicen, fortsätter Per Åsling.

I januari i år tillsatte Annie Lööf en utredning som ska se över hur staten ytterligare kan stödja kommersiell service i glesbygd, bland annat genom mer samarbete mellan kommersiell och offentlig service.

Förra veckan reste utredaren Catharina Håkansson-Boman runt i Jämtlands län för att få en bild av vardagen för serviceföretagare. Resan avslutades med ett välbesökt öppet möte i Trångsviken där många serviceföretagare gav förslag på lösningar.