Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen varnades 2008 för självmord bland sjukförsäkrade

Redan 2008 varnades regeringen för att konsekvenserna av en skärpt sjukförsäkringspolitik kunde leda till självmord bland försäkrade.

LT har i en granskning tidigare berättat om småbarnspappan "Johan" som tog sitt liv efter ett samtal med sin handläggare på Försäkringskassan.

Det fanns för flera år sedan varningar om att förändringarna i sjukförsäkringspolitiken kunde leda till ökat antal självmord bland försäkrade.

I början av 2010 gjorde SVT:s Uppdrag granskning ett program om ämnet. Tidningen Svenska dagbladet skrev då också om ett liknande fall:

"Den borgerliga majoriteten i riksdagen varnades för risken för så kallade "försäkringssjälvmord" redan innan beslutet klubbades i juni 2008."

Töres Theorell är professor emeritus i psykosocial medicin och uttryckte då stor oro över de nya sjukförsäkringsreglerna under en utfrågning i riksdagen.

– Jag blev skakad av att politiker vågade hantera så komplicerade frågor så lättvindigt, säger Töres Theorell till LT.

– Det var obeskrivligt att lägga fram något så illa förberett.

En som också bekymrades av de hårdare sjukförsäkringsreglerna var dåvarande ST-läkaren Jenny Fjell, nu psykiatriker i Norrtälje. Hon startade nätverket Resurs, Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället.

– Det är fortfarande många som far illa i det här sjukförsäkringssystemet, säger Jenny Fjell.

Det allra värsta för en sjukskriven kan vara oron för att i något skede i sin sjukdom falla ur sjukförsäkringssystemet.

– Oro är en farlig faktor för hälsan, särskilt för de som är deprimerade och utmattade, säger Jenny Fjell. Systemet är direkt kontraproduktivt för dessa människor att tillfriskna i. Stressen som det är att oroa sig gör att de helt enkelt inte kan tillfriskna, säger Jenny Fjell.

De självmord som har förekommit med kopplingar till sjukförsäkringen är flera under årens lopp.

– Självmorden är ett större problem än enstaka fall, säger Jenny Fjell. När jag arbetade på akutpsyk kom det in människor som hotades av utförsäkring som var självmordsbenägna.

Jenny Fjell tycker att ett rimligt sjukförsäkringssystem borde ge deprimerade och de med utmattningssyndrom en bättre chans att tillfriskna.

– Jag tror att trygga människor är friskare, säger Jenny Fjell. Som det är nu liknar det ibland en häxprocess.