Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vann uranstriden

Regeringen klarade sig undan ett nederlag när riksdagen röstade om uranbrytning. Bara två centerpartister röstade med oppositionen. En socialdemokrat röstade med regeringen.

Annons

Ett antal centerpartister hade i motioner krävt ökat lokalt inflytande över uranprospektering och tillståndsplikt för provborrning efter uran. I dag gäller det kommunala vetot bara mot själva brytningen av uran. Oppositionen ställde sig bakom motionerna och hoppades därmed kunna vinna över regeringsmajoriteten.

Men efter omröstningen på torsdagen stod det klart att bara två centerpartister valt att rösta med oppositionen. Den politiske vilden Göran Thingwall, som sagt att han skulle rösta med oppositionen, valde att stödja regeringslinjen. Centerpartisten Per Åsling, som skrivit en av motionerna, valde att kvitta ut sig från omröstningen med motiveringen att han inte kunde rösta emot sin egen motion.

Tryckte fel

Någon dramatik blev det nu aldrig. De borgerliga vann med fem rösters marginal. Socialdemokraten Veronika Palm tryckte dessutom fel och röstade med de borgerliga.

I debatten som föregick voteringen anklagade näringsutskottets ordförande Carl B Hamilton oppositionen för att vara gruvfientlig. Han framhöll att regeringen inte vill ändra några lagar.

– Det finns en klockren kommunal vetorätt mot uranbrytning. Vi vill inte ändra den, sade Hamilton.

Inte sanningen

Han efterlyste också besked vad som ska göras om man bryter annan mineral som också innehåller uran. Ska mineralbrytningen då avslutas?

Miljöpartisten Per Bolund anklagade Hamilton för att inte hålla sig till sanningen.

– Självklart säger vi inte nej till gruvbrytning över huvud taget. Det är ett uppseendeväckande påstående. Vi tänker inte stänga några gruvor. Frågan handlar om att inte öppna gruvor för uranbrytning, sade Per Bolund.

Vänsterpartisten Kent Persson, själv från gruvarbetarsläkt, blev upprörd över att bli kallad för gruvfientlig.

– Tänk att man skulle få höra något sådant. Nej, det handlar om att stärka det lokala självstyret vid prospektering, sade han.

Mer läsning

Annons