Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen vägrar stödja Östersunds OS-ansökan

I Östersund och Åre har OS-drömmarna fått nytt liv efter att Sveriges olympiska kommitté inlett en ny förstudie.

Men nu säger regeringen tvärt nej till att stödja en eventuell OS-kandidatur.

–Jag tycker det är högst anmärkningsmärkt att man kan avfärda det innan man har sett förstudien, säger AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersund.

Sent på fredagseftermiddagen fick kommunalrådet AnnSofie Andersson reda på att det inte blir någon OS-ansökan 2022.

– Jag är förvånad, säger hon.

I ett mejl från högste chefen för Sveriges olympiska kommitté, SOK, Stefan Lindeberg, kom beskedet att regeringen vägrar lämna några ekonomiska garantier för ett vinter-OS. I torsdags hade representanter från SOK träffat företrädare för regeringen. Under mötet hade idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohn (M) närvarat.

Ur mejlet från Stefan Lindeberg:

"Vi tvingas konstatera att frågan om ett eventuellt vinter-OS är avslutat.... Hon (Idrottsministern) informerade om att det inte finns några förutsättningar för att regeringen skulle gå in och lämna några garantier för ett vinter-OS. Det är inget formellt regeringsbeslut men ska uppfattas som en tydlig signal"

SOK har under en tid arbetat med en förstudie för ett OS där ett flertal av arenorna skulle byggas upp temporärt och antingen flyttas eller byggas om för andra ändamål. Tanken var att förstudien skulle presenteras i slutet av mars. Men idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohn behövde alltså inte se förstudien för att bestämma sig.

AnnSofie Andersson är inte imponerad av regeringens eller idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohns agerande i frågan.

– Man kan tycka att regeringen och idrottsministern ska kunna ägna så pass tid åt en ett så stort evenemang som ett vinter-OS ändå är för Sverige att man tar sig tid att titta på den förstudie som är hela förutsättningen. Det är ett dåligt engagemang i en stor möjlighet, säger AnnSofie Andersson.