Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen trixar bort miljardstöd till arbetslösa unga

Eftersom ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög i en europeisk jämförelse har EU beslutat att betala ut EU-stöd för aktiva insatser för arbetslösa ungdomar här i Jämtlands län. EU ger drygt en miljard kronor i stöd till sju olika regioner. Meningen har varit att pengarna ska användas under fyra år med början nu. Planeringen är i full gång. Här i Jämtlands län finns långt gångna planer på att inrätta 500 ungdomsjobb i våra kommuner och landsting. Syftet med satsningen är att ge unga arbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden, göra en insats som är både efterfrågad och ökar deras chanser till ett varaktigt arbete.

Men plötsligt har regeringen beslutat att i princip inga pengar ska betalas ut de första två åren. Under hela projektperioden ska nästan alla pengar användas under de två sista åren. Det innebär att viktiga projekt som ska startas måste ställas in. Regeringen säger med andra ord nej till EU-stödet när ungdomsarbetslösheten är hög, för att eventuellt använda pengarna senare när arbetslösheten enligt regeringens egna prognoser tros ha sjunkit. Troligt är att insatserna mot ungdomsarbetslösheten inte alls blir av eftersom projekttiden blir alltför kort. Resultatet av regeringens lappkast blir att pengarna brinner inne och arbetslösa unga här i Jämtlands län blir utan stöd.

Att tvingas dra i bromsen i ett läge när vi tillsammans i länet – kommuner, landsting, fackförbund och andra aktörer – står redo att sätta in kraftfulla insatser, känns riktigt tråkigt. Regeringen sviker de arbetslösa ungdomarna!

Arbetsmarknadsministern säger kryptiskt att det ligger budgettekniska skäl bakom förändringarna. Vad menar hon med det? Det är EU:s pengar som stoppas, inte pengar ur statsbudgeten. Är det så att de alltmer desperata regeringspartierna jobbar med nya löften att presentera i valrörelsen för att försöka vända vinden och det är här den strypsnaran för EU-stödet kommer in?

En miljard kronor i EU-stöd för att bekämpa ungdomsarbetslösheten riskerar att brinna inne. Nu ser vi ännu ett bevis på att brister i regeringsduglighet i allmänhet och aktiva åtgärder mot arbetslösheten i synnerhet.

Robert Uitto, regionråd (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel